Sibiul va dispune de un elicopter SMURD pentru zonele montane

Trei elicoptere H135 SMURD au fost recepţionate de Inspectoratul General de Aviaţie şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, acestea fiind primele dintr-un lot de şase astfel de aparate de zbor. Elicopterele vor fi folosite pentru înfiinţarea a trei noi baze de intervenţie montană, în zonele Caransebeş, Braşov-Sibiu şi Suceava

Rolul lor va fi, în principal, de creare a trei baze noi pentru intervenţie montană, una în zona Caransebeş, Caraş, una în zona Braşov, Sibiu şi una în zona Suceava.

“Existența unui elicopter specializat pentru intervenții de prim-ajutor medical calificat pregătit să intervină în zona Sibiu – Brașov este un sprijin important pentru zona de competenţă a inspectoratului. Solicitarea acestuia atunci când situația o impune reduce considerabil timpul de răspuns, la nivel de câteva zeci de minute, în anumite cazuri. Elicopterul facilitează acordarea mai rapidă a asistenței medicale specializate și transportul în cel mai scurt timp la unitățile sanitare, pentru pacienții care necesită îngrijiri medicale în zonele montane și zonele greu accesibile echipajelor din ambulanțe. De asemenea, este de mare ajutor în situațiile în care se impune transferul în spitale din alte localități, pe cale aerienă, a unor pacienți aflați în stare gravă”, a declarat joi, pentru Sibiul in Imagini, şeful ISU Sibiu, Lucian Trefaş.

În prezent, la operaţiunile de salvare din judeţul Sibiu unde este nevoie de transport medical de urgenţă aerian se aduce elicopterul SMURD de la Târgu-Mureş, mai scrie sursa citată

Aeroanvele au fost achiziționate prin Proiectul VIZIUNE 2020 din cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare – Axa Prioritară 5 – Promovarea adaptării la schimbările climatice, prevenirea şi gestionarea riscurilor – Obiectivul specific 5.2 Creșterea nivelului de pregătire pentru o reacție rapidă și eficientă la dezastre a echipajelor de intervenție, în care Inspectoratul General de Aviație al M.A.I. are calitatea de partener, iar Inspectoratul General pentru Situații de Urgență deține calitatea de beneficiar. În cadrul acestui proiect, Inspectoratul General de Aviație al M.A.I. are alocat un buget de 213.251.008,32 EUR, dintre care 85% din fonduri europene nerambursabile și 15% din bugetul de stat. Obiectivele acestui proiect sunt reprezentate de achiziționarea celor 6 elicoptere H135 și a 6 elicoptere medii/grele variante naval, respectiv uscat.
La sfârșitul lunii iulie 2019 a fost încheiat un acord-cadru pe o perioadă de 4 ani, care prevede cumpărarea a până la 10 elicoptere H135, precum și servicii de suport asociate operațiunilor medicale aeriene și misiunilor de căutare și salvare (SAR) în țară. Până la acest moment, ulterior semnării a trei contracte subsecvente, comanda totală se ridică la șase elicoptere de tip H135, care urmează să fie folosite pentru misiuni de evacuare medicală (MEDEVAC), căutare și salvare în condiții dificile, în special la munte (SAR) și intervenții aeriene pentru cazuri medicale critice.
La evenimentul organizat la sediul Inspectoratului General de Aviație al M.A.I. au participat domnul Lucian Nicolae Bode, ministru al Afacerilor Interne, excelența sa, doamna Laurence Auer, ambasador al Franței în România, excelența sa, domnul Cord Meier-Klodt, ambasador al Germaniei în România, domnul Marius-Mihai Vasiliu, secretar de stat în cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, domnul dr. Raed Arafat, secretar de stat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, domnul general-maior Dan-Paul Iamandi, inspector general al I.G.S.U., precum și reprezentați din cadrul Airbus Helicopters România.

Comentariile sunt închise.