Foto – Străjer al trecutului. Biserica Evanghelică din Hașag

La doar 13 kilometri de cetatea din Slimnic și 30 de kilometri de orașul Sibiu, există o regiune îmbibată în tradiție și gândire săsească. În inima acestei regiuni se află o comoară arhitecturală și istorică – Biserica Evanghelică din Hașag, cunoscută și sub numele de biserica săsească.

Construită în secolul al XIV-lea, această biserică impresionantă își spune povestea prin arhitectura sa unică. Primele pietre au fost așezate în stil gotic târziu, iar structura sa de biserică-sală păstrează încă farmecul și măreția vremurilor trecute. Protejată de un zid masiv, biserica își dezvăluie frumusețea abia după ce treci de poartă, în curtea plină de iarbă, locul unde sătenii se adunau odinioară pentru diferite evenimente.

Aspectul exterior al bisericii este tulburător de trist. Lipsa renovărilor și a întreținerii a transformat această minune arhitecturală într-un memento al vremurilor apuse. Praful și pânzele de păianjen au acoperit încetul cu încetul fiecare colț al ei, iar lipsa slujbelor religioase, odată animate de prezența săsească, a adus un mormânt de liniște peste altar.

Cu toate acestea, în ciuda stării sale actuale, biserica reușește să transmită o frumusețe profundă și o nostalgie a vremurilor de altădată. Fiecare arc și fiecare piatră vorbesc despre trecutul său glorios și despre o comunitate care a trăit și a lăsat în urmă o moștenire impresionantă.

Biserica Evanghelică fortificată din Hașag este mult mai mult decât o simplă structură de piatră; este o comoară a istoriei și a artei, un monument ce strigă să fie descoperit și reînviat pentru generațiile viitoare. Chiar dacă sătenii nu mai locuiesc în Hașag și biserica este cuprinsă în tăcerea amurgului, ea rămâne un simbol puternic al identității și culturii săsești, așteptând cu răbdare să fie redescoperită și apreciată din nou.

Străjer al trecutului. Biserica Evanghelică din Hașag

Comentariile sunt închise.