Subiectele dezbătute de Raluca Turcan cu jurnaliștii sibieni în cadrul unei conferințe de presă
Deputatul de Sibiu, Raluca Turcan, a organizat vineri, 17 martie, o conferință de presă la Sibiu unde subiectele dezbătute au fost despre sumele alocate țării noastre privind educația tinerilor. Este vorba despre Programul Operațional Educație și Ocupare, unde România beneficiază de peste 4,34 miliarde de euro, respectiv cei 69 de milioane de lei din PNRR pentru sprijinirea învățământului.
Subiectul 1
România este beneficiara unui buget uriaș prin Programul Operațional Educație și Ocupare, de peste 4,34 miliarde de euro. Din această sumă – peste un miliard este destinat exclusiv valorificării potențialului tinerilor pe piața muncii, pentru formarea acestora pentru meseriile de mâine.
Începând cu al doilea trimestru al acestui an vor fi lansate 18 apeluri, dintre care 11 pe educație și 7 pe formare profesională.
Beneficiari eligibili care pot accesa aceste proiecte sunt forme de parteneriat, atât de pe piața muncii, cât și la nivelul sistemului de învățământ, cum sunt:
* parteneriat între Serviciul Public de Ocupare și furnizori de servicii de tineret publici sau privați;
* Serviciul Public de Ocupare în parteneriat cu alte structuri relevante publice/private/parteneri sociali/furnizori de servicii pe piața muncii;
* Ministerul Educatiei in parteneriat cu structuri locale / autorități publice locale;
* Centrul Național de dezvoltare a învățământului profesional în parteneriat cu agenți economici implicați în programele de formare profesională;
* unități de învățământ (inclusiv instituții de învățământ superior) în parteneriat cu ONG-uri / mediul economic (angajatori), asociații culturale, unități de cult, cluburi sportive, asociații sportive, federații sportive, autorități publice locale.
Proiectele care vor fi depuse vor viza:
– Corelarea studiilor cu cerințele pieței muncii;
– Dezvoltarea unor noi programe universitare;
– Stagii pentru studenți;
– Stagii de practică pentru elevii din învățământul profesional și tehnic;
– Sprijinirea activităților antreprenoriale ale tinerilor;
– Servicii integrate pentru ocupare;
În plus, persoanele care provin din medii defavorizate vor fi sprijinite să-și termine studiile și să se integreze pe piața muncii. Vor exista finanțări pentru învățământul profesional și tehnic, dar și pentru formarea continuă a adulților.
La finalul proiectelor vom avea peste 280.000 de tineri care vor primi un ajutor concret pentru a se integra pe piața muncii.
Piața muncii este într-o continuă schimbare, iar școlile și universitățile trebuie să fie sprijinite în efortul lor de a pregăti astăzi forța de muncă de mâine, pentru a forma competențe pentru meseriile care încă nu există astăzi.
În total, până în 2027, de aceste proiecte ambițioase vor beneficia peste un milion de români.
Subiectul 2
Sibiul a primit 69 de milioane de lei din PNRR pentru sprijinirea învățământului.
27,17 milioane de lei vor fi alocați prin Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS).
Școlile din județ care vor beneficia de aceste fonduri sunt cele cu risc de abandon școlar. Fiecare grant va avea o valoare de maximum 200.000 euro, în funcție de numărul de elevi înscriși și gradul de marginalizare a localității, și va fi implementat pe o durată de 3 ani.
Astfel, elevii de gimnaziu aflați în risc de abandon școlar, elevi cu abateri disciplinare, elevi cu media sub 7 la matematică și limba română, elevi care provin din grupuri vulnerabile din punct de vedere socio-economic, elevi cu CES și elevi aflați în plasament familial sau instituțional vor beneficia de programe extracuriculare și activități didactice pentru a fi integrați în sistemul de învățământ și a fi ajutați să obțină rezultate mai bune la învățătură.
Doar prin proiecte concrete putem stopa fenomenul părăsirii timpurii a școlii și a abandonului școlar.
Scopul tuturor proiectelor din județ va fi prevenirea abandonului și creșterea numarului elevilor care aleg să-și continue studiile de la gimnaziu la liceu.
42,1 milioane de lei este suma cu care universitățile din Sibiu, Universitatea Lucian Blaga și Academia Trupelor de Uscat vor intra în programe de digitalizare pregătirea studenților pentru profesiile digitale ale viitorului.
Sunt fonduri importante pentru sprijinirea tinerilor să obțină o diploma și o calificare profesională la sfârșitul studiilor si de a se integra mai ușor pe piața muncii.
FINANȚARE PNRR – JUDEȚUL SIBIU
Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS)27,172,027.96 LEI
Digitalizarea universităților și pregătirea acestora pentru profesiile digitale ale viitorului42,119,377.42 LEI
TOTAL 69,291,405.38 LEI

Subiectele dezbătute de Raluca Turcan cu jurnaliștii sibieni în cadrul unei conferințe de presă
Comentariile sunt închise.