Stiri Si Informatii

Taddy Blazusiak învinge în Prologul Red Bull Romaniacs

63

Plecat de pe poziția a cincea după runda de calificări, polonezul Taddy Blazusiak a făcut o cursă impecabilă și a reușit să învingă enduriști mult mai experimentați în prologul celei mai dificile competiții de hard enduro din lume.

Calificările pentru finalele prologului au început de dimineață cu riderii clasei Bronze, urmați de clasa Silver, de riderii profesioniști din clasa Gold iar la final, de amatorii înscriși în clasa Iron, o clasă de „introducere” în lumea acestui dificil raliu de hard enduro. Față de finale, unde s-a plecat în linii de câte cinci motocicliști, în calificări sportivii au avut de furcă doar cu dificultățile traseului creat de Andy Fazekas și de echipa Crazy Bike și mai puțin cu colegii de clasă pentru că au plecat în cursă unul câte unul.

La clasa Bronze, cel mai bun timp l-a obținut olandezul Robin Holtmeulen, urmat de Romain Courty din Franța și Florian Wegmann din Austria. La Silver, pe prima poziție s-a clasat Aleksi Vilkko din Finland urmat de britanicii Wil Westgarth și Stefan Simpson. La clasa Gold, concursul a fost mult mai disputat decât în clasele inferioare, cu mulți rideri experimentați în trial. Deși este la prima sa participare la Red Bull Romaniacs, spaniolul Pol Tarres, unul dintre cei mai cunoscuți trialiști din lume a fost socotit printre favoriți, la fel și Billy Bolt, câștigătorul prologului de anul trecut. Cei doi au confirmat în calificări statutul de favoriți și au terminat pe primele două locuri, urmați de Wade Young, Manuel Lettenbichler și Taddy Blazusiak. De șase ori câștigător la Red Bull Romaniacs, Graham Jarvis a încheiat calificările pe poziția a 10-a iar Jonny Walker, dublu câștigător al raliului din Carpați pe poziția a 7-a.

Finalele au fost mult mai disputate decât calificările. Plecarea în linii de cinci a complicat mult lucrurile pentru enduriști, în special în sectoarele înguste, Canionul fiind, de departe, cel mai dificil obstacol. Pentru motocicliștii din clasa Bronze finalele au fost o continuă luptă, cu căldura, cu ceilalți concurenți, cu tonele de pietre și lemn aranjate aproape diabolic în calea lor. Robin Holtmeulen a pierdut două poziții față de calificări și a încheiat pe locul III cursa, surclasat de Marco Faria din Brazilia și Brent Brady din Australia. După ce ultimul rider din clasa Bronze a trecut linia de finiș, traseul a fost refăcut pentru riderii din clasa Silver, modificările crescând considerabil gradul de dificultate al traseului. Deși a scos cea mai rapidă tură de prolog la clasa sa, 1:14:117, Aleksi Vilkko a pierdut mult timp în turele 2 și 3, înghesuit în traseu de ceilalți concurenți și a cedat prima poziție în favoarea americanului Dustin McCarthy, singurul care a reușit să încheie fiecare dintre cele cinci ture în sub două minute. Iar pe locul III s-a clasat britanicul Stefan Simpson.

Taddy Blazusiak a pornit ca din pușcă în prima linie de cinci la clasa Gold. De cinci ori câștigător la Erzbergrodeo și de 4 ori medaliat cu aur la X Games, polonezul a rulat absolut fabulos în prima tură și a reușit un timp uluitor, 1:08:707, cu două secunde mai rapid decât Billy Bolt și cu 4 secunde mai rapid decât campionul en-titre, Wade Young. În total, riderii clasei Gold au parcurs 8 ture în cele 10 minute de concurs. Deși a ținut aproape în primele trei ture, Young a pierdut 10 secunde în cea de-a patra tură și a ieșit din calculele pentru podium. Deși a terminat prima tură în 1 minut și 10 secunde, Billy Bolt nu a reușit să le termine pe următoarele două sub 1 minut și 30 de secunde și și-a anulat șansele la victorie. Lupta s-a disputat până în ultima secundă între Blazusiak, Pol Tarres și Jonny Walker, ajuns surprinzător în vârf după ce a plecat de abia de pe poziția a șaptea. Blazusiak a trecut primul linia de sosire, urmat de Walker la 12 secunde și de Pol Tarres la 14 secunde distanță. Este primul prolog câștigat de polonez la cea de-a treia sa participare la Red Bull Romaniacs. Finalele prologului au fost transmise live de Red Bull TV și ProX.

Astăzi, riderii părăsesc confortul orașului și pornesc, pentru patru zile, spre traseele de off-road. Prima zi în munți este cea mai scurtă dintre cele patru, fără să fie însă și cea mai simplă. Riderii vor avea de înfruntat între 81 și 114 kilometri, pe Valea Oltului. Startul și finishul vor avea loc la Râul Vadului iar service-point-ul primei zile este amplasat la Robești.

Comentariile sunt închise.