Tinerețe fără vârstă. la 77 de ani, s-a întors în băncile școlii

La aproape 78 de ani, Mariana Togan, fostă profesoară de limba română, dovedește că pasiunea și dorința de a învăța nu au vârstă. După o viață dedicată educației, a decis să devină din nou elevă, înscriindu-se la cursurile de pictură ale Școlii Populare de Artă și Meserii „Ilie Micu” din Sibiu.

Povestea sa impresionantă a fost relatată pe pagina Consiliului Județean Sibiu și a captat atenția multora. Mariana a descoperit pictura în pandemie, când, izolată între patru pereți, a transformat pensula într-un mijloc de evadare. De atunci, nu a mai lăsat-o din mână. Inspirată de natură, de amintiri dragi și chiar de literatura lui Gabriel Garcia Marquez, a transpus pe pânză propriile trăiri și gânduri.

Dar arta nu este singura ei pasiune. Își petrece sfârșiturile de săptămână pe potecile munților, participând la ture organizate prin programul „Anii Drumeției”, și nu lipsește de la gimnastică de două ori pe săptămână. Cu o energie debordantă, profesoara devenită elevă îi îndeamnă pe toți să-și urmeze pasiunile și să rămână activi:

“𝐄𝐥𝐞𝐯𝐚̆ 𝐥𝐚 𝟕𝟕 𝐝𝐞 𝐚𝐧𝐢: „𝐍𝐢𝐜𝐢 𝐧𝐮 𝐢𝐭̦𝐢 𝐦𝐚𝐢 𝐭𝐫𝐞𝐜𝐞 𝐩𝐫𝐢𝐧 𝐜𝐚𝐩 𝐬𝐚̆ 𝐭𝐞 𝐮𝐢𝐭̦𝐢 𝐢𝐧 𝐛𝐮𝐥𝐞𝐭𝐢𝐧”

Bate la poarta aniversării a 78 de primăveri, însă pofta de viață a readus o sibiancă, fostă profesoară de limba română, în băncile școlii. Mai bine zis, la șevaletele Școlii Populare de Artă și Meserii „Ilie Micu” din Sibiu.

Pandemia a fost cea care a determinat-o pe doamna Mariana Togan să caute o evadare din locuința ferecată de restricții, iar cel mai la îndemână i-au fost acuarelele și setul de pensule. „Mama era bolnavă și i-am pictat un tablou cu crizanteme, care să-i amintească de vremurile când avea aceste flori în grădină. S-a bucurat enorm, iar pe mine m-a motivat să continui”, spune septuagenara al cărei tonus nu poate fi trecut ușor cu vederea.

„Tata a pictat și la 70 de ani, eu l-am depășit, în curând voi împlini 78 de ani”, mai spune fosta profesoară care a predat în școlile din Mărginimea Sibiului și ai cărei elevi au ajuns medici, actori sau chiar profesori.

La noua sa școală, aflată pe strada Avram Iancu din Sibiu, a ajuns în 2023, după ce, în 2010 a fost respinsă. Nu s-a lăsat, iar după pandemie a revenit: „Am fost admisă și, spre bucuria mea, am ocazia de a învăța de la profesioniști, alături de alți oameni aflați în căutare de frumos”, mai spune profesoara devenită elevă, între ai cărei colegi se află și un școlar de clasa a VIII-a. „A rămas, sărăcuțul de el, uimit să aibă o profesoară drept colegă. Acum știe că viața poate fi surprinzătoare.”

Doamna Mariana preferă să picteze peisaje, un loc potrivit fiind Muzeul Astra din Dumbrava Sibiului. „Aici timpul curge altfel, mai liniștit, oamenii sunt senini și aerul curat”.

Muze îi sunt florile și chiar pisicile, care se regăsesc în multe dintre lucrările sale. Chiar și un scriitor columbian, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, i-a devenit sursă de inspirație. „Îmi place Gabriel Garcia Marquez și am o lucrare în care am trecut celebra cugetare: „Prieten e acela care, atunci când îți întinde mâna, îți atinge inima”. Ce bine ar fi ca fiecare dintre noi să simțim asta!”

Pictura nu este singura pasiune a profesoarei-elevă. Sfârșitul de săptămână îl petrece pe potecile munților: „Îmi place să ies în natură prin Programul Anii Drumeției, în special în turele de observare a faunei și florei. Le găsesc atât atractive, cât și aducătoare de noi informații. În plus, mă simt extraordinar de bine în compania oamenilor de munte”.

Fire activă, doamna Mariana este nelipsită de la cursurile de pictură, unde ajunge, cu sfințenie, în fiecare zi de miercuri a săptămânii. De două ori pe săptămână merge și la gimnastică astfel încât poate jura cu mâna pe inimă că nu are timp să se plictisească. Ba, chiar se gândește să înceapă un curs de dans: „Celor care sunt în pensie le dau un sfat simplu: să iasă din casă. Județul Sibiu este plin de oferte culturale, sunt spectacole și expoziții de văzut, locuri frumoase de descoperit.”

Picturile au devenit cadouri, unele ajungând în Canada sau Suedia. În plan personal se simte împlinită, cu o familie frumoasă, formată din soț, două fiice și doi nepoți.

Pe strada Avram Iancu, nu departe de cea mai veche casă de locuit din Sibiu, clădită în secolul XV, se află Scoala Populara de Arte si Meserii ,,Ilie Micu”. În sălile sale întâlnești oameni care-și descoperă noi fațete, aidoma diamantelor șlefuite de bijutieri pricepuți.

Între aceștia se află doamna Mariana Togan, care știe secretul tinereții fără bătrânețe și care, cu inima largă, ni-l împărtășește: „Cred că trebuie să păstrezi copilul interior. Astfel, rămâne vie curiozitatea, dorința de a găsi noul, pofta de viață… și nici nu îți mai trece prin cap să te uiți în buletin”.

Cunoscând-o, ajungem să-i dăm dreptate și să tragem o firească concluzie: județul Sibiu are oameni și locuri de poveste!

Comentariile sunt închise.