Transportul elevilor navetiști rămâne „în așteptarea situației ideale”

Proiectul OUG aflat în dezbatere publică nu va asigura gratuitatea transportului tuturor elevilor din România spre școală.

Urmăriți Sibiul în Imagini și pe Google News

2h și 40min a durat consultarea online organizată de Ministerul Educației în 22.09.2022, pe marginea proiectului de ordonanță de urgență privind alocarea sumelor forfetare pentru transportul elevilor navetiști.

Soluția pe care Ministerul Educației o agreează este să mărească suma de bază la 60 lei pentru primii 3 km, la care se adaugă 6 lei/km pentru distanța rămasă. Dacă după acest calcul, suma abonamentului nu este acoperită, alocația forfetară se poate dubla. Adică înmultiți cu 2 suma rezultată din calculele inițiale.

Comunitatea European Youth Village apreciază îmbunătățirea adusă prin creșterea sumelor practicate anul trecut, însă este important să menționăm faptul că nu toți elevii vor beneficia de gratuitate pe transportul spre școală, dacă această variantă de calcul este adoptată de către Guvern. Nu uităm nici faptul că și prețurile pe transport au crescut considerabil față de anul trecut în diferite părți ale țării.

Să luăm cazul concret al elevilor care fac naveta din satul Ruși la liceu în Sibiu, pe o distanță de 26 de km. Din totalul de 506 lei plătiți de un licean pe abonamentul lunar, rezultă: (60+6*23)*2 = 396 lei este suma care ar urma să fie decontată conform soluției agreate de Ministerul Educației.

Mai multe organizații și grupuri, printre care și Guvernanța programului European Youth Village, am susținut în continuare nevoia gratuității transportului elevilor, însă Ministerul Educație pare să fie dispus la acest moment să preia doar propunerea care nu acoperă complet la acest moment costurilor tuturor elevilor navetiști din România.

Vom reveni cu alte informații pe acest subiect. Este important să căutăm în continuare soluții echitabile care să vină în sprijinul TUTUROR elevilor din mediul rural.

Niciun elev nu mai trebuie lăsat în urmă pe drumul spre școală

sura European Youth Village

Comentariile sunt închise.