Stiri Si Informatii

Unirea Principatelor Române, cunoscută şi sub numele de „Mica Unire”

Unirea Principatelor Române, cunoscută şi sub numele de „Mica Unire”, a avut loc la jumătatea secolului XIX, prin unirea Moldovei cu Ţara Românească.

Cu toţii ştim că acest lucru a fost înfăptuit sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, însă nu toţi ştim cum s-a ajuns la acest lucru.

Un moment favorabil s-a ivit odată cu Razboiul Crimeii, dintre Rusia şi Coaliţia Anglo-Franco-Turcă, încheiat cu înfrângerea Rusiei.

La Congresul de la Paris din 1856, Franţa a propus Unirea Principatelor Române, sub un principe străin.

Convenţia de la Paris, din 1858 a acceptat faptul ca statul român să se numească „Principatele Unite ale Moldovei şi Ţării Româneşti”, dar ele să aibă în continuare doi domni, două Guverne şi două Adunări Legiuitoare (Parlamente).

În anul 1859, prin alegera aceluiaşi domnitor, Alexandru Ioan Cuza, atât în Moldova, la data de 5 ianuarie, cât şi în Tara Românească, la data de 24 ianuarie, Unirea Principatelor Române a fost înfăptuită prin voinţa poporului.

Domnia lui Cuza (1859-1866), a devenit o perioadă bogată în realizări, astfel au apărut:

  • Parlament unic
  • Guvern unic
  • Constituţia
  • Legea electorală
  • Legea învăţământului
  • Legea rurală/agrară

 

Primul pas important pe calea înfăptuirii statului national unitar roman a fost acesta, Unirea Preincipatelor Române, la data de 24 ianuarie 1859, însă Marea Unire a avut loc în 1918 la Alba Iulia.

Comentariile sunt închise.