VIDEO – De Ziua Internațională a Scrisului de Mână muzeografii ASTRA, Ovidiu Baron și Ancuța Ilie, vă propun să citiți povestea ilustrată ,,Cărarea ocolită”

De Ziua Internațională a Scrisului de Mână Muzeul ASTRA vă propune să citiți povestea ilustrată ,,Cărarea ocolită”, un alt fel de a vizita și de a povesti lumea satului românesc din Dumbravă. De la Gospodăria din Horezu până la Casa Meșteroaiei și înapoi. Ovidiu Baron și Ancuța Ilie sunt autorii volumului „Cărarea ocolită” care poate fi achiziționat de la Galeriile de artă populară, la intrarea principală în Muzeul ASTRA. De asemenea, pentru comenzi online, accesați acest link. Prețul este 29lei + taxă ramburs.

Cartea se adresează copiilor, tinerilor și tuturor celor care pot citi și pricepe fără grabă și fără prejudecăți. Vă provocăm să parcurgeți traseul ficțional și să vizitați Muzeul în aer liber ghidați de cele două personaje. Sperăm să ghiciți toate monumentele, obiectele și locurile din muzeu în care au ajuns ei cu acest prilej. Dacă nu le ghiciți în poveste, parcurgeți din nou muzeul la pas, fiindcă în mod sigur sunt lucruri pe care nu le-ați observat!

”Cărarea ocolită” este primul volum din colecția ”Poveștile Dumbrăvii Sibiului”, care aduce în prim-plan secvențe de locuire, meșteșuguri și tradiții străvechi, simboluri și motive, decoruri și obiecte adeseori ignorate. Pe coperta 4 aflăm câteva detalii suplimentare:

”Cum se întâlnesc mai multe lumi într-una singură? Când o casă se mută în alt sat, ce se întâmplă cu oamenii care au locuit-o? Dacă ei rămân acolo, în sufletul casei şi ea trăieşte mai departe întâmplările lor!? Umbre misterioase umblă noaptea pe alei, oglindindu-se în pereți. Ați văzut că adună cineva razele de lună şi țese din ele covoare, împletindu-le cu flori, ramuri şi rădăcini? Casele se întâlnesc aici, între munte şi mare. Tot aici se intersectează potecile pădurilor de pretutindeni. Pământ, lemn şi piatră din cele patru zări. Apă, aer, foc, lumină şi întuneric. Toate tărâmurile de dincolo sunt aici. Orice casă e un sat întreg, orice sat e o împărăție. Pe obiecte, oamenii vechi au lăsat semne şi culori pentru ceilalți, care suntem noi, şi pentru cei care vor veni după noi. Prințese, prinți, regi, zmei, vrăjitoare sau oameni obişnuiți. Ştiți cumva ce înseamnă un om obişnuit? Sunt zile în care zmei fioroşi se luptă pentru dragoste şi bogăție. Sunt nopți în care un copil rătăcit pierde un drum ştiut, descoperind multe alte căi de a se întoarce acasă. Morile macină pe ascuns, animalele țin sfat tainic, casele se întrupează în oameni şi umblă noaptea pe alei. Semnele din farfurii, cusăturile de pe cămăşi, incrustațiile de pe stâlpi, toate devin cuvinte prin care aflăm cum au trăit şi cum au visat alții. Cei care au locuit casele, au cioplit lemnul, au modelat lutul, au învârtit fusul, au dat formă nouă fierului topit. Cei de dincolo de aici şi acum, “ceilalți”. Casele şi oamenii din Dumbrava Sibiului. Locuitorii poveştilor.”

 

 

 

Comentariile sunt închise.