VIDEO – Ferma Iuga din Tilișca își deschide porțile școlii altfel: drumeții și ateliere interactive pentru micii vizitatori- elevi sau preșcolari

Instruirea practică a copiilor constituie principala preocupare a educatoarelor, învățătorilor și profesorilor unităților de învățământ din județul Sibiu. Multe cadre didactice efectuează cu copiii vizite la diferite instituţii culturale, la grădini zoologice sau la monumente istorice, dar foarte puţine mai duc preşcolarii sau elevii la unităţi de profil agricol. Din aceste considerente, reprezentanții Asociației Române despre Mâncare (ARM) încearcă să vină în întâmpinarea acestora cu diferite activități și evenimente educaționale organizate la „acasă” la fermierii din județul nostru. O primă acțiune în acest sens a avut loc la finele lunii septembrie la ferma un gospodari din Tilișca, la familia Iuga (Oara, Neluțu și fiul acestora, Ionuț- un tânăr în vârstă de doar 15 ani) Evenimentul s-a numit „Porți deschise la ferma Iuga” și a atras sute de vizitatori (dintre care foarte mulți părinții însoțiți de copilași) Micii vizitatori ne-au mărturisit că își doresc să revină la ferma soților Iuga însoțiți de colegii și prietenii lor de la școlile unde învață în prezent.

Zilele trecute, în Tilișca, o comună din județul nostru, la ferma de vaci a Oarei și a lui Neluțu Iuga, ne-am întâlnit cu un grup format din vreo 40/ 50 de turiști, dintre care foarte mulți copilași, însoți de Claudia Popelca, ghid și în cadrul Proiectului „Anii Drumeției”, care au vizitat grajdurile, anexele şi au făcut cunoştinţă cu viaţa de toate zilele a crescătorilor de animale de la Ferma Iuga. Oaspeţii au luat la pas dealul din apropiera fermei în căutara văcuțelor și vițelușilor și odată găsite, animăluțele au fost surprinse în zeci, poate chiar, sute de fotografii făcute de către acești iubitori de drumeții. Drumeția a avut loc în cadrul evenimentului intitulat „Tilișca cu Bun Gust – Porți Deschise la Ferma Iuga”, acțiune cofinanțată de Consiliul Județean Sibiu.

Cei mai mici dintre drumeți au adresat întrebări fermierului Ionuț Iuga, un tânăr elev în vârstă de doar 15 ani, care își dorește să ducă mai departe numele acestui brand din comuna sibiană care pune zilnic lapte și produse lactate precum brânză, caș, cașcaval, carne de vită pe mesele ale multor locuitori din județul Sibiu. Printre curiozitățile participanților s-au aflat și întrebări despre hrănirea văcuțelor, despre cum vin „pe lume” vițelușii sau cum se obține brânza din laptele cald muls de la aceste viețuitoare. Vizitatorii au plecat acasă cu impresii dintre cele mai bune referitoare la activitatea unei ferme de animale, unde totul a fost curat şi bine întreţinut, aşa cum stă bine unor destoinici şi harnici gospodari.

Unul dintre scopurile realizării acestui eveniment realizat de Asociația Română despre Mâncare (ARM) la Ferma Iuga constă în încurajarea unităților de învățământ din județul nostru de a efectua în timpul Săptămânii Altfel/ Săptămâna Verde vizite cu copiii și la fermele din comunele sibiene, nu numai la obiective culturale şi istorice. Câteodată este bine să mai ieşim cu preşcolarii sau elevii şi la ţară, în aer liber, unde pentru ei există multe suprize plăcute şi unde pot învăţa lucruri neştiute încă de ei.

Organizarea excursiilor și vizitelor la Ferma Iuga din Tilișca: Oportunități pentru elevi și organizații interesate

 

Prin intermediul filmulețului de prezentare realizat despre acest proiect Tilișca Cu Bun Gust – Porți deschise la Ferma Iuga, filmuleț postat și pe canalul de YouTube al Asociației Române despre Mâncare, reprezentanții acestui ONG și-au propus contactarea a 3 unități de învățământ pentru a le vorbi despre activitățile care pot fi organizate de cadrele didactice într-o zi la Ferma Iuga din Tilișca. Filmulețul va fi prezentat preșcolarilor sau elevilor cadrul orelor de dirigenție sau în săptămâna altfel.

Ferma Iuga din Tilișca deschide porțile pentru unitățile de învățământ și organizațiile interesate de a descoperi farmecul lumii agricole. Dacă sunteți o școală sau o organizație în căutare de experiențe educative captivante, trebuie să știți că Ferma Iuga este fericită și încântată să vă poată oferi această oportunitate.

„Prin intermediul acestui program, vă invităm să explorați diversitatea și activitățile desfășurate la Ferma Iuga. Elevii vor avea ocazia de a învăța direct din surse, experimentând viața la fermă și cunoașterea animalelor și culturilor. Acest tip de experiență oferă o perspectivă unică și hands-on asupra proceselor agricole. Pentru a programa o vizită, vă rugăm să ne contactați pentru a verifica disponibilitatea. Vom furniza informații detaliate cu privire la modalitățile de organizare a vizitei și regulile care trebuie respectate pentru o experiență sigură și educativă. Așteptăm cu nerăbdare să vă întâmpinăm și să împărtășim cu voi pasiunea noastră pentru agricultură și mediul rural.”, transmit reprezentanții Asociației Române despre Mâncare.

 

Comentariile sunt închise.