VIDEO – Raluca Turcan: În 2030, aproximativ 1 milion de români vor ieși la pensie
Vicepreședinta Camerei Deputaților, Raluca Turcan, a organizat recent o dezbatere privind viitorul pensiilor private în România, în contextul provocărilor anticipate în anii următori. Turcan a subliniat importanța găsirii de soluții pentru creșterea randamentului pensiilor private, astfel încât pensionarii să beneficieze de pensii complementare mai mari. De asemenea, s-a discutat despre posibilitatea ca angajatorii să aplice contribuții voluntare la Pilonul 2, în scopul fidelizării angajaților, în special celor cu vârste de peste 40 și 45 de ani care doresc o pensie privată mai mare.
„De ce mă preocupă acest subiect? În 2030, aproximativ 1 milion de români vor ieși la pensie. Deficitul la bugetul asigurărilor sociale de stat a ajuns la peste 35,4 miliarde lei, dublu față de 2021. Chiar dacă reforma pensiilor, pe care am demarat-o ca ministru al Muncii, a dus la o creștere a pensiei medii la 2.811 lei (februarie 2025) de la 2.293 lei (august 2024), presiunea pe sistemul „pay-as-you-go” va crește”, a declarat Raluca Turcan.
Vicepreședinta Camerei Deputaților a explicat că, în prezent, România are aproximativ 4.965.000 pensionari, iar raportul pensionari-angajați este de 8 la 10. În unele județe, precum Teleorman, situația este chiar mai dificilă, cu 15 pensionari la 10 salariați.
Raluca Turcan a evidențiat și măsurile deja implementate, mulțumită eforturilor Partidului Național Liberal (PNL): „Am reușit creșterea contribuției la Pilonul 2 de la 3,75% la 4,75% începând cu 1 ianuarie 2024, dar și dublarea viramentelor anuale la Pilonul 2, de la 12,8 miliarde lei în 2023 la 22 miliarde lei în 2025. În plus, 8.303.838 de români contribuie deja la Pilonul 2, iar fondurile acestuia au depășit 153 miliarde de lei.”
Referindu-se la pașii viitori, Turcan a subliniat necesitatea creșterii contribuțiilor și randamentelor Pilonului 2, dar și a posibilității ca atât angajatorii, cât și angajații să contribuie suplimentar și voluntar. „Este esențial să îmbunătățim legislația pentru a crește rentabilitatea și pentru ca viitorii pensionari să beneficieze de pensii decente”, a adăugat ea.
În încheiere, Raluca Turcan a mulțumit participanților la dezbatere, subliniind că aceasta este doar prima dintr-o serie de discuții esențiale pentru viitorul pensiilor în România: „Mulțumesc tuturor celor care au participat și promit că este doar prima dintr-o serie de dezbateri esențiale pentru viitorul pensiilor din România!”
Comentariile sunt închise.