VIDEO – Târgul de Crăciun din Craiova face spectacol pentru turiști. Sibiul? Dă un comunicat și speră la aplauze
Craiova pare că a descoperit rețeta succesului turistic și nu se sfiește s-o folosească. Târgurile tematice de Crăciun și Paște, Festivalul IntenCity și alte evenimente gândite (surpriză!) pentru public, au transformat orașul într-un pol de atracție pentru turiști. Mai mult, această strategie de promovare chiar a fost recunoscută oficial: Târgul de Crăciun din Craiova s-a clasat pe locul 2 la categoria „Cea mai bună promovare” în competiția națională Destinația Anului, fiind întrecută doar de Via Transilvanica și urmată de România Atractivă.
Premiul? Acordat pe baza votului a peste 150 de specialiști în turism – oameni care chiar știu ce înseamnă promovare, nu doar să trimită un comunicat sec înainte de eveniment și unul triumfalist după, cu cifre discutabile.
Și acum, să ne întoarcem puțin privirea spre Sibiu, odinioară considerat un exemplu de bune practici turistice, astăzi… un pic cam înghețat. La propriu și la figurat. Târgul de Crăciun de aici pare prins într-o buclă temporală, decorurile sunt cam aceleași, surprizele lipsesc, iar comunicarea? Aproape inexistentă. Ne mulțumim cu două comunicate de presă pe an și cu o presupusă avalanșă de turiști pe care nimeni nu o poate verifica, dar dă bine în statistici.
Am profitat de ocazie și, la conferința de presă de astăzi, am întrebat-o pe Astrid Fodor, primarul Municipiului Sibiu, cât de mulțumită este de „promovarea” acestui eveniment de renume internațional (cândva). Răspunsul a fost… la fel de bine promovat ca și târgul. Adică discret.
Craiova se mișcă, se adaptează și comunică. Sibiu, te-ai blocat în timp. Poate la anul… sau la următorul comunicat de presă.
„Nu cred că este vorba doar de promovare. Târgul de Crăciun din Craiova este total diferit de Târgul de Crăciun din Sibiu. Târgul de Crăciun din Sibiu are o mare vechime, dar este cam același lucru. A fost și el pe podium, la un moment dat. Vin și alții la rând. Târgul de Crăciun de la Craiova are cu totul un alt profil. Este o mare atracție pe toată zona respectivă. Mă bucur pentru ei și îi felicit. Mă bucur că avem o concurență. Poate că trebuie și aici ceva schimbat. Recent, când am fost la Craiova le-am vizitat și eu târgul lor organizat de Paști, care este amenajat în Parcul Romanescu, deci nu în zona unde are loc anual Târgul de Crăciun. Fiecare târg cred că se potrivește zonei sale. Dacă toți am deveni copy paste nu ar fi bine.”, a spus Astrid Fodor.
Ce spune Astrid Fodor despre lipsa de comunicare a organizatorilor Târgurilor de Crăciun/ Paști din Sibiu?
„Da, ar trebui mai multă promovare și mai multă publicitate pentru că aceste târguri generează venituri, care nu vin la noi, la Primărie. Noi încasăm doar taxa de ocupare a domeniului public pentru fiecare căsuță. Este foarte modică!”, a precizat primărița.
Fodor a mai precizat că există discuții privind organizarea unui concurs de proiecte privind aceste evenimente. „Cred că ar fi o variantă foarte bună. Oricum vrem să discutăm cu operatorii culturali privind anumite schimbări privind agenda culturală. Un concurs de proiecte, astfel cine dorește propune ideea și dacă câștigă organizează. Am discutat și cu doamna primar din Craiova, care mi-a mărturisit că, este o afacere foarte rentabilă Târgul de Crăciun pentru cei care vând produse. Nu avem un control asupra afacerii, asupra organizatorului. Pentru anul viitor, am discutat varianta cu colegii mei să se elibereze mai repede Piața Mare și să organizăm noi, Primăria, concertul de Revelion. Poate că atunci îl facem la alt standard. Dar decizia nu s-a luat încă, a fost doar o discuție în urmă cu trei săptămâni. Ne-am documentat și în ceea ce înseamnă costurile.”, a mai precizat Astrid Fodor.
Comentariile sunt închise.