Ziua internaţională a balbuţiei (bâlbâiala) 

22 octombrie – Ziua Internațională a Balbuţiei (bâlbâiala) a fost marcată printr- o activitate de consiliere logopedică desfășurată de prof. logoped Mirela Șerban, CJRAE SIbiu/CLJ Sibiu la clasa pregătitoare A din cadrul  Școlii Gimnaziale ”Radu Selejan” din Sibiu.

După vizionarea  filmului animat Ce este BALBAIALA? – Aventurile lui LitteEdu, elevii au aflat cum pot recunoaște tulburarea de ritm și fluența vorbirii precum și modul prin care pot încerca să o gestioneze.

Împreună cu elevii au fost realizate  câteva exerciții pentru conștientizarea ritmului precum și recitarea silabică ritmată a unor poezii cunoscute.

Balbuția este impediment de vorbire care alterează fluiditatea cuvintelor și comunicării. Balbuția afectează între 4 şi 5% dintre copii, dispărând la vârstă adultă în 8 cazuri din 10. Afecţiune de origine multifactorială, balbuţia mai este încă percepută ca o problemă de ordin psihologic.
Considerată de multe ori o problemă ce ţine de vorbit, balbuţia alterează fluiditatea cuvintelor şi implicit a comunicării. În majoritatea cazurilor, ea apare la persoane extrem de tinere, dar poate surveni şi la vârstă adultă, în special ca urmare a unor traumatisme.

Comentariile sunt închise.