Stiri Si Informatii

Alex Stupar: Vreau să îmi mențin poziția de lider în clasamentul național

Doar prin antrenamente pot să evoluez cât mai bine

0 1.991

Sibianul Alex Stupar este dublu campion național la tenis de câmp, la doar 14 ani. Pasionat de acest sport de mic copil, Alex a investit cu trecerea anilor multă muncă, iar dorința continuă de a persevera i-a adus rezultate extraordinare la campionatele naționale și internaționale, la care a participat.

Reporter: Din punctul tău de vedere cu ce se deosebeşte tenisul de celelalte sporturi?

Alex Stupar : Din punctul meu de vedere, tenisul este un sport individua,l unde rezultatul final depinde în mare masură de mine, pentru ca eu sunt cel care trebuie să găsesc soluții, să iau cele mai bun decizii, astfel încât să fac un meci bun și să am un rezultat care să mă mulțumească. Daca era un sport de echipă atunci puteam conta când aveam probleme fizice sau de concentrare pe ajutorul coechipierilor, dar în tenis nu am această posibilitate, trebuie să mă descurc singur.

Rep. : Cine te sustine și e tot timpul langa tine?

A.S.: Familia bineînțeles că este cel mai mare susținător al meu, însă pe lângă familie am alături clubul CSM Sibiu, prin domnii Dan Magos și antrenorul Ilie Giurgiu. Pe lângă dânșii, il am alături zi de zi și pe antrenorul meu, Adrian Belei. Pregătirea fizică o fac cu tatăl meu, care a făcut și el sport de performanță si care mă ajută mult, el îmi dă de multe ori motivația să merg înainte, să-mi depășesc limitele.

Rep. : Ai un idol din tenisul românesc? Dar la nivel mondial?

A.S.: În tenisul românesc am doi idoli, unul este Marius Copil, din generația care înca joacă în acest moment, iar al doilea este Victor Hanescu, pe care am avut onoarea să îl cunosc și cu care am participat anul trecut la un training pe care l-a desfășurat timp de 10 zile la Cluj-Napoca. Din tenisul mondial îmi place mult de Novak Djokovic, dar și Aleksandr Zverev.

Rep. : Ce ai făcut în prima zi după câstigarea celui mai important premiu pentru tine?

A.S.: În prima zi după câștigarea celui mai important premiu pentru mine, atunci cand am devenit în Ianuarie 2017 campion național la 14 ani, atât la simplu cât și la dublu, mi-am permis o zi de relaxare în care m-am bucurat de ce am realizat, apoi a doua zi am revenit la antrenamente.

Rep. : Care crezi că este cel mai mare atu al tău?

A.S.: Cel mai mare atu al meu cred că este faptul că am o mentalitate pozitivă, încerc să ies din situații dificile, să schimb ceva atunci cânt jocul meu nu merge, pentru că în aceste cazuri doar de mine depinde cum va decurge meciul în continuare. 

Rep. : Dacă ai putea schimbi un singur lucru, un rezultat din cariera ta de până acum care ar fi acela?

A.S.: Dacă aș putea schimba ceva, un rezultat din cariera mea de până acum, aș schimba soarta unui meci pe care l-am avut la Campionatele Naționale de Vară 2016, când am avut cea mai proastă zi de joc pe fondul unei accidentări care a recidivat în cursul disputării meciului, mă doare și acum acel rezultat…

Rep. : Cum faci să îţi recapeţi motivaţia de a te antrena atunci când simţi că  nu mai poţi?

 A.S.: Ca să îmi recapăt motivația, atunci când simt că parcă nu mai pot, merg la antrenamente, unde încerc să mă bucur cât mai mult de joc, pentru că acolo nu există presiunea rezultatului, nu contează dacă o minge iese puțin în out sau nu merge bine serviciul. Doar prin antrenamente pot să evoluez cât mai bine.

Rep. : Cât timp aloci într- o săptamână antrenamentului?

A.S.: Antrenamente de tenis am de 6 ori pe săptămână, fiecare de câte 2 ore, iar  pe lângă acestea mai fac pregătire fizică de 2 ori, aproximativ 1 oră și când reușesc mai merg la inot.

Rep. : Ce îţi place să faci în timpul liber ?

A.S.: In putinul timp liber pe care il am la dispozitie imi place sa merg cu bicicleta, cu trotineta sau cu skate-ul, sa petrec timp alaturi de familie si sa ma joc cu fratele meu mai mic, imi place sa ascult muzica, uneori sa ma joc pe laptop.

Rep. : Ce te face să zâmbeşti?

A.S.: Ce mă face să zâmbesc? O glumă bună, un film bun, ieșirile în parc cu prietenii.

Rep. : De ce îţi este cel mai frică ?

A.S.: Cel mai frică îmi este de accidentări, pentru că o accidentare automat te poate ține în afara terenului de tenis o anumită perioadă. Ori la acest nivel și o săptămână în care să nu merg la antrenamente înseamnă foarte mult, nu îmi pot permite să lipsesc de pe teren. Iar dacă din cauza unei accidentări nu pot participa la anumite competiții, înseamnă puncte pierdute în clasament.

Rep. : Ce ai vrea să îmbunătăţeşti la jocul tău?

A.S.: La jocul meu încerc să îmbunătățesc lovitura de forehand, la care lucrez în momentul de față, încerc să fiu mai agresiv în joc, pentru că doar fiind mai agresiv poți aduce cât mai multe puncte câștigătoare în meciuri.

Rep. : Crezi în superstiţii?

 A.S.: Nu cred în superstiții de nici un fel.

Rep. : Care este ce a mai ciudată supersiţie întalnită la adversari tăi înainte de un  meci?

A.S.: Superstiții la adversări înainte de meciuri, sincer nu am observat, nu sunt atent la ei pentru că eu încerc să mă concentrez la ce urmează să fac eu în meci, îmi propun să-mi urmez planul de joc pe care-l fac în general cu tatăl meu care în ultimii 2 ani a fost mereu cu mine în competiții și care mă cunoaște cel mai bine.

Rep. : Ce îţi place cel mai mult la antrenorul tău?

A.S.: La antrenorul meu îmi place faptul că este calm, îmi explică concret ce am de făcut, măincurajeazăț

Rep. : Este tenisul un sport scump ce se adresează doar unor anumite clase sociale?

A.S.: Dacă practici tenisul de câmp doar de plăcere, nu este un sport scump. Însă la nivel de performanță acest sport presupune multe costuri, cu antrenamentele și echipamentul, dar și cheltuieli cu deplasări, atât în țară, cât și în străinătate. Ca să nu menționez timpul în care trebuie să lipsesc de la școala, lipsesc de la orele de curs și după aceea trebuie să fac un efort mult mai mare să recuperez materia într-un timp scurt.

Rep. : Ce mesaj ai pentru copii pasionaţi de tenis?

Mesajul meu pentru copiii pasionați de tenis ar fi să continue să practice acest sport atât de frumos, să își urmeze visul, să se bucure de ceea ce fac.

Rep. : Ce obiective ți- ai setat pentru 2017?

A.S.: Ca și obiective pentru anul 2017, ar fi să rămân în continuare în lotul României, să reprezint țara la competițiile din străinătate, așa cum am făcut-o și până acum și să îmi mențin poziția de lider în clasamentul național.

Foto: Arhivă personală

AUTOR ARTICOL:  Anamaria Mihai

Lasă un răspuns