Stiri Si Informatii

Baia Neptun, denumită popular „a lui Frubeck”. A fost proiectată pe locul unei băi mai vechi

0 1.667

Baia Neptun a fost proiectată pe locul unei băi mai vechi, primitivă, denumită popular „a lui Frubeck”. Aceasta avea şi o saună. Ea s-a fi aşezat în acest loc fiind în conexiune cu staţia de decantare a apei care deservea cetatea, amplasată în faţa Primăriei de pe bulevardul Victoriei.

Tradiţia unei băi publice în Sibiu ca şi în alte oraşe europene vine din perioada medievală, când existau astfel de băi dar moralitatea lor îndoielnică a adus cu sine şi desfiinţarea acestora în perioada renascentistă. În secolul al XIX-lea la Sibiu se va deschide o Şcoală de înot în 1829.

Finanţată de Deutsche Allgemeine Sparkassa, clădirea a fost inaugurată în 11 decembrie 1904. Arhitecţii acestei construcţii specifică eclecticului german, au fost Karl Hocheder şi inginerul H. Recknagel cei care construiseră şi Baia populară din München trei ani mai devreme în 1901. Gustav Maetz a fost supraveghetorul şantierului.

Baia era înzestrată cu un turn de apă, cu băi acoperite, cabine de schimb, vase de spălat picioare, duşuri, băi cu aburi, bazin de băi alternative şi un sanatoriu unde se foloseau procedee hidroterapeutice. De asemenea instituţia era prevăzută cu maseuri, frizeri şi specialişti în tratarea bătăturilor.

Clădirea este formată din patru corpuri. Trei care formează planul propriu zis şi turnul de apă. Două dintre corpuri se aşează într-un plan unitar în formă de L, cel de al treilea corp aşezându-se precum o cruce pe corpul paralel cu strada.. Faţada este formată dintr-un soclu înalt , un parte de asemenea înalt, un etaj şi o cornişă dreptunghiular.

Corpul paralel cu strada este finalizat într-un atic, unde sunt realizate trei ferestre una dreptunghiulară cu partea superioară semicilindrică şi două ovale. El este stilizat cu sfere şi fleuroane, cu un decor de tip eclectic, cu o mască, probabil reprezeentându-l pe Neptun, pe cheia aticului. Lateralele sunt marcate prin fleuroane. Pe faţada laterală corpul prezintă o terasă, unde sunt aplicate ferestre şi sfere din piatră pentru decor.

Ferestrele pe laterală sunt rotunde. Pe faţada principală ele sunt dreptunghiulare la parter ele fiind semicirculare în partea superioară. La etaj pervazul este profilat. Accesul se realizează printr-o platformă de scară din cinci trepte.

Acoperişul este realizat în două ape cu lucarne dreptunghiulare. Pe coama corpului paralel cu strada Şaguna, se regăsesc două coşuri precum şi o decorare cu sfere.

Bolta este semicilindrică cu penetraţii. În interior scara este de lemn cu balustrada cu balestre de lemn şi mâna directă de lemn. Accesul se facee prin windfang-uri aflate la fiecare dintre cele două intrări.

Holul de acces, este de asemenea organizat în jurul unei coloane circulare cu capitel doric. El este îmbrăcat de o mască de lemn în jurul căreia este amenahată o bancă circulară. Bazinul este integrat în sala mare a clădirii, decoraţia este una de tip sciocă, două colonade flancând pe lungime bazinul.

Sursa Răzvan Pop

Fotografie de Emil Fischer

Lasă un răspuns