Stiri Si Informatii

Biserica evanghelică fortificată din Agnita va redeveni inima Văii Hârtibaciului

Foto Ciprian Biclineru

139

Luni, 1 iulie, la Agnita au demarat lucrările de reabilitare a ansamblului bisericii evanghelice fortificate, în cadrul unui proiect cu finanțare europeană prin POR 2014-2020, în valoare de peste 6,5 milioane de lei. Proiectul, implementat pe o durată de 32 luni, are o valoare totală de circa 6,528 milioane lei, din care peste 6,24 milioane lei reprezintă fondurile nerambursabile solicitate din FEDR și bugetul de stat pentru realizarea lucrărilor prevăzute. Diferența dintre cele două sume reprezintă cofinanțarea ce va fi asigurată de către beneficiar, la cheltuielile eligibile și neeligibile.

Investiția urmărește creşterea atractivităţii turistice a zonei, prin punerea în valoare şi utilizarea durabilă a obiectivului de patrimoniu şi introducerea acestuia în circuitul turistic real şi virtual. Obiectivele specifice ale proiectului vizează lucrări de reabilitare a ansamblului bisericii, dar și digitizarea obiectivului de patrimoniu, precum și întocmirea şi operaţionalizarea unui plan de marketing cu acţiuni socio-culturale care să consacre ansamblul fortificat ca punct de atracţie turistică, așa cum ar fi concertele de orgă sau animații ale lolelor. Odată redată circuitului turistic, reprezentanții Consistoriului Superior al Bisericii Evanghelice C.A. speră ca biserica de secol XV să atragă măcar o parte din cei 60.000 de turiști care aleg să viziteze anual circuitul bisericilor fortificate.

Reprezentanții proiectantului și ai constructorului au precizat, într-o conferință de presă, că se vor derula lucrări de intervenție, structurate pe trei obiective: biserica, turnurile și amenajarea incintei. Lucrările prevăzute au ca scop readucerea în cadrul ansamblului a spiritului de la sfârșitului de secol XIX, dar cu clădiri reabilitate corespunzător cerinţelor contemporane. Sunt prevăzute lucrări de asanare, lucrări de consolidări, lucrări de îndepărtare a umezelii din teren și ziduri, lucrări de reparaţii, întreținere și conservare, lucrări de reabilitare structuri, lucrări de instalații interioare și exterioare, lucrări de amenajări exterioare și mobilier urban. În interiorul lăcașului de cult va fi amenajată încălzirea electrică prin pardoseală.

Localnicii și turiștii vor beneficia de condiții de siguranță și de noi oportunități, după procesul de reabilitare a ansamblului bisericii evanghelice fortificate din Agnita. Contractul, în valoare totală de peste 6,5 milioane lei, fonduri nerambursabile, a fost semnat în august 2017, la sediul ADR Centru din Alba Iulia, de către reprezentantul Parohiei Evanghelice CA din Agnita, preotul Reinhardt Boltres, și de Maria Ivan, director Direcția Coordonare din cadrul ADR Centru.

Turismul cultural este forma care asigură o mare atractivitate regiunii noastre, fiind practicat de mulți turiști din țară și din străinătate, și are un aport esențial în promovarea identității locale. Astfel se dezvoltă și economia regională, dar se asigură și creșterea pe termen lung a numărului locurilor de muncă, au explicat promotorii proiectului.

Biserica fortificată din Agnita, construită în stil gotic, cu elemente renascentiste şi baroce, este menţionată pentru prima dată în 1466. Fiind ridicată pe zidurile unei bazilici romanice, mult mai vechi, biserica mai păstrează şi astăzi parte a vechilor incinte de fortificaţie şi turnurile  de apărare: turnul-clopotniţă, Turnul Croitorilor, Turnul Cizmarilor, Turnul Dulgherilor şi Turnul Slăninilor, în care, după obiceiul săsesc din Transilvania, localnicii îşi depozitau slănina.

Comentariile sunt închise.