Stiri Si Informatii

Bulzul ciobănesc, pregătit de rășinăreni a depășit recordul ediției XIII

0 1.575

Buzul ciobănesc al ediției cu numărul XIV a reușit să depășească recordul edițiilor anterioare. Rășinărenii în frunte cu primarul satului, Bogdan Bucur și vicepreședintele Consiliului Județean, Marcel Luca au muncit cot la cot la realizarea celui mai lung bulz, care în acest an a măsurat nici mai mult nici mai puțin de 40 de metrii. La realizarea acestuia au fost folosite 60 de kilograme de brânză, respectiv 60 de kilograme de mămăligă.

Pregătirea bulzului a avut loc duminică, în ultima zi a evenimentului sub priviriile localniciilor și turiștilor veniți de la mii de kilometrii pentru a gusta din bulzul specific festivalui. Un domn spunea că nu știa nimic despre eveniment, dar aflându-se în drum spre Păltiniș, a văzut un afiș și gugălind puțin pe internet, i s-au părut interesante informațiilor și așa s-a alăturat și el celorlații participanții. “Este foarte bun și gust acest bulz, de care nu am mai auzit până acum. Eu sunt din Arad și la noi în zonă nu se face așa ceva.”, a ținut să precizeze Andrei.

După degustarea bulzului ciobănesc, iubitorii muzicii populare și ai dansului românesc s-au putut bucura de un spectacol folcloric. Rând pe rând au urcat pe scenă formațiile de dansuri populare din Baia de Fier, Novaci, Toplița, Pietrila, Poplaca și Hoghilag. Rășinărenii la rândul lor au încântat auditoriul cu suita de cântece din “Nunta ciobănească”, precum și cele două spectacole “Socăcițele” și “Fluerașii”.

Rășinărenii si-au doborât propriul record în prepararea Bulzului, acesta având cu 8 metri mai mult decât cel din ediția precedentă. Bulzul de anul trecut a avut 32 de metri! www.sibiulinimagini.ri

Posted by Sibiul în Imagini on 27 August 2017

Noutatea acestei ediții a constat în realizarea a câteva ateliere de creație, unde cei mici au învățat secretul celui mai gustos bulz, gătit de mânuțele lor, au deprins tainele războiului de țesut de la localnicele lor, iar micii “pictori” și-a putut etala talentul în realizarea celor mai frumoase picturi pe sticlă.

Participanții la Festivalul organizat pe Valea Ștezii nu au plecat acasă cu mâna goală. Ei au trecut pe la standurile micilor comercianții de unde și-au luat fie de-ale gurii, și mă refer aici la brânza de burduf, al cărei preț era 50 de lei, fie țuică de prună, de care numai în Rășinari găsești, fie mici suveniruri pe care să le ducă amintire celor de acasă.

Stana Izbașa, îndrăgita interpretă de muzică populară a fost invitatul special al serii, care a pus punct ediției cu numărul XIV.

 

 

Lasă un răspuns