Stiri Si Informatii

Cum sărbătoreau sibienii 23 august în comunism?

0 1.837

În perioada comunismului, în fiecare an, ziua de 23 august era un prilej de mare sărbătoare. Momentul era marcat printr-o serie de activităţi în cinstea cuplului Ceauşescu şi a partidului unic. Sibienii trecuţi de prima generaţie îşi amintesc cu nostalgie de acea zi, când erau luaţi de la muncă pentru a participa la defilările organizate pentru ceauşesti. Parade fastuoase, materiale de propaganda, demonstraţii ale oamenilor muncii, cântece pioniereşti, marşuri militare sau spectacole omagiale erau doar câteva dintre manifestările organizate în acea zi şi la Sibiu.

“23 august este ziua eliber[rii României de sub jugul fascist și pe timpul lui Ceaușescu trebuia să o sărbătorim prin defiliare. Eram obligai să participăm la defilare. De la servici plecam cu pancarte și ne astrângeam în Piața Mare. După manifestări mergem în Dumbrava Sibiului la un mic și o bere”, își amintește domnul Iulian Crișan.

Chiar şi într-o astfel de zi sibienii trebuiau să stea la coadă pentru a cumpăra o sticlă de bere. La sfârşitul defilării, mergeau cu familia sau prietenii în Dumbrava Sibiului pentru a `chefuii` la un mic şi o bere. Majoritatea compară 23 august cu 1 decembrie din zilele noastre.

Din păcate, tinerii nu mai cunosc semnificaţia acestei zile pe care o consideră o zi oarecare. Unii îşi amintesc că au învăţat despre 23 august la orele de istorie, dar nu mai ştiu cu exactitate importanţa ei.

După îndelungi pregătiri, cu scoaterea din producţie a muncitorilor şi de la orele de clasă a elevilor, după nesfârşite repetiţii, sibienii sărbătoreau, de voie sau de nevoie, Ziua Naţională. Ziua de 23 august a rămas întipărită în amintirea buncilor, care încearcă să le transmită semnificaţia acestei zile şi celor tineri.

Lasă un răspuns