Stiri Si Informatii

Îi consideri sclavii tăi personali doar pentru că le lași 10 lei în plus?

0 985

În societatea noastră există o reminescentă a perioadei socialiste şi a celei de după revoluția din 89 şi anume ca meseriile de ospatar şi barman  sunt de condiție joasă, oportuniste, unde nu îți trebuie pregătire, nu trebuie sa ai calități extraordinare. Şi este adevarat, mulți ani aşa a fost. Percepția patronilor de restaurante, a clienților şi chiar şi a ospatarilor şi a barmanilor  era similară: angajații restaurantelor sunt persoane de culise, probabil cleptomani, cu obrazul gros, asemanatoare pe undeva cu hienele. 20 de ani cei care au lucrat în restaurante s-au complăcut în situația urmatoare: salarii mici pentru ca oricum angajații au posibilitatea de venituri suplimentare (fură), lipsa de evoluție profesională – la ce sa îți foloseasca dacă lucrurile nu se schimbă (doar se fură!), statutul de ,,slugă” pe care nu au încercat niciodată să îl transforme în Ospatar, Barman. Însă oamenii nu sunt conștienți că ospătarii nu sunt slugile lor, nu trebuie să îi umilească și să se comporte urât. Dar totuși o fac. Lasă mizerie, bărbații macho fac mişto de  ospătărițe. Fac consumație și apoi pleacă fără să plătească. Atunci, ospătarul trebuie să puna banii din buzunarul lui, fiindcă el se face vinovat. E vinovat că alții sunt nesimțiți și au crescut în pădure.

Tu cum te comporți cu ospătarii din restaurante? Dar ei cum te tratează? Îi consideri sclavii tăi personali doar pentru că le lași 10 lei în plus?  „Ospătarii nu sunt slugile tale !  Am văzut la foarte multă lume o atitudine de scârbă și repulsie față de ospătari și o atitudine mizeră. Se comportau ca și acum ospătarul ar fi o slugă.

Fiind fotograf de evenimente am fost la nunți ani de zile, veri întregi. Sâmbetele și chiar duminicile mi le petreceam plimbându-mă dintr-o parte în alta a unei săli imense, văzând cum ospătarii duc beri, ciorbe, fripturi, umplând pahare cu whiskey.  și m-am gândit la oamenii care fac asta aproape zi de zi și nu doar de câteva ori pe an, vara,. Am văzut țigări stinse în pahare. Zeci de pahare vărsate de vin, de coniac, de suc, de apă vărsate pe fețele de masă. Am văzut oameni care au trimis paharele înapoi la spălat doar fiindcă au putut. Am văzut mese întregi care comandau doar când ospătarul aducea o comandă ca să mai vadă cum se  plimbă, cum li se umflă picioarele și nu mai pot călca cum trebuie. Să vadă cum se chinuie să zâmbesc, fiindcă așa cred ei, că ospătarii trebuie umiliți.

În Sibiu ies de cele mai multe ori în Rabbit Hole şi La Taifas. Sunt localurile mele preferate și merg cu un drag nemaipomenit acolo. În timp, am ajuns să îi cunosc pe ospătari și să mă atașez de ei. Sunt oameni harnici, mereu cu zâmbetul pe buze, care lucrează de dimineața până seara și nu i-am auzit să se plângă. Zâmbesc și aduc comenzile fără să comenteze. Sunt oameni faini, care mă întreabă cum mi-a fost ziua și mă întreabă ce am mai fotografiiat sau ce știri am mai citit. Nici pe ei, nici pe alții, nici într-o mie de ani nu aș putea să îi umilesc doar fiindcă sunt ospătari și nu-s doctori sau dentiști sau creatori de modă. Atunci, voi de ce-i umiliți?

Mai avem cale lungă până la civilizație. Ne mândrim cu cele mai noi tehnologii, dar concepția de neam prost tot aia e! Daca, fica, fiul, sora, fratele sau mama ta ar lucra intr-un restaurat sau bar îti convine să fie jigniți de “nişe neşcoliți”?

Lasă un răspuns