Innovation Labs Sibiu 2017 anunţă câştigătorii

0

Innovation Labs 2017, programul de preaccelerare din România destinat tinerilor dornici să treacă de la vorbe la fapte și de la idei tech creative la produse de succes, anunță cele 8 echipe câștigătoare ale Hackathonului din Sibiu, ce a avut loc în acest weekend în sala oglinzilor din Forumul  Democrat German Sibiu. După 24 de ore de concentrare, imaginație, muncă și mentorat, cele mai bune echipe au fost selectate pentru a intra în etapa de pre-accelerare organizată în Sibiu în următoarele 3 luni de Tech Lounge și Fundația Comunitară Sibiu, alături de partenerul academic Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, cu sprijinul Orange, Carrefour, BRD Groupe Société Générale, Enel, precum și The Romanian-American Foundation, partener strategic.

Hackathonul din Sibiu este prima etapă a programului Innovation Labs, ajuns la cea de-a doua ediție din Sibiu. La eveniment au participat 25 de echipe incluzând peste 60 de tineri creativi și ambițioși, care au prezentat în prima zi de eveniment idei pentru produse inovatoare încadrate în cele 6 direcții de dezvoltare pentru Smart Territories: Agriculture, Cyber-Security, Energy, Health & Lifestyle, Retail și Smart Cities.

După o etapă de votare din partea publicului și a juriului, în Hackathon au rămas să-și ducă mai departe viziunea 17 echipe. In următoarele 24 ore, participanții au lucrat la dezvoltarea ideilor și realizarea unui prototip viabil și persuasiv sub îndrumarea mentorilor – antreprenori și profesioniști de top din industria IT&C.

Pe 12 martie, în cea de-a doua zi a Hackathon-ului, echipele au prezentat versiunea rafinată a produsului și a strategiei de business, dezvoltate pe parcursul a 24h  alături de mentori. Fiecare echipă și-a demonstrat evoluția de la o simplă idee la un concept viabil al unui produs atractiv pentru utilizatori, atât prin demonstrații tehnice cât și printr-o prezentare publică. Juriul a avut misiunea dificilă de a selecta cele mai credibile 8 idei de produs cu potențial disruptiv, alegând astfel echipele care vor continua dezvoltarea prototipurilor în etapa de mentorat a Innovation Labs din Sibiu.

Spre exemplu, pentru direcția Smart City susținută de Orange, echipa T4 reprezintă un Asistent Virtual care preia comenzi noi, vocale. De exemplu, dacă brutăria din vecinătate preia comenzi online, putem să-i cerem asistentului virtual să plaseze o comandă de livrare de patiserie la noi acasă. T4 este un companion inteligent pentru sporirea confortului în realizarea sarcinilor zilnice și a rutinelor domestice.

Pentru direcția de Retail, susținută de Carrefour, echipa BuyPal oferă cliențior oportunitatea de a a găsi rapid și ușor produsul căutat, folosind o metodă inovatoare: un robot inteligent, care, pe baza recunoașterii vocale, identifică nevoile clientului și găsește soluții adecvate la problemele acestuia. Accesul la această aplicație se va face pe baza unui abonament, iar costurile vor fi proporționale cu numărul de conversații avute cu ChatBot-ul.

Pe directia de Health&Lifestyle, OrthoSim este o aplicație care permite simularea preoperatorie 3D, în locul apelării la intuiție. Soluția aduce împreună medicii, pacienții și furnizorii. OrthoSim salvează timp, dat fiind că în prezent, o analiză durează în jur de 3-5 zile, iar folosirea aplicației ar reduce timpul la circa 30 de minute. De asemenea, soluția conduce la economii financiare și previne intervențiile inutile.

Toate echipele câștigătoare din Hackathon intră acum într-o perioadă intensă de training de trei luni, timp în care se vor întâlni săptămânal cu mentorii lor. Tinerii vor împărtăși experiențele unor antreprenori sau oameni de business de vârf, explorând ecosistemul antreprenorial românesc. În plus, li se vor oferi tehnologii de ultimă generație pentru dezvoltarea produsului, prin intermediul partenerilor programului.

Pe 24 mai, în cadrul Demo Day, finaliștii programului își vor prezenta prototipurile în fața partenerilor, a reprezentanților media și a potențialilor investitori, urmând ca echipele cele mai convingătoare să fie premiate și să beneficieze de sprijinul Innovation Labs și a susținătorilor programului și după încheierea acestuia.

Pe 8-9 Aprile va avea loc Hackathon-ul Innovation Labs din Alba-Iulia  în cadrul Smart City Alba Iulia 2018, proiectul pilot al Orange Romania, partener principal al programului Innovation Labs. Înscrierile încep pe 13 martie – www.innovationlabs.ro/register. Orange a deschis infrastructura și platforma de Smart City echipelor din toate orașele participante, mai multe detalii fiind disponibile pe www.innovationlabs.ro/tech.

Ediția Innovation Labs Alba Iulia se bucură de susținerea Primăriei Municipiului Alba Iulia.

Echipe câștigătoare ale Hackathonului din Sibiu

  1. EatYV conectează persoanele ce iubesc gătitul cu cele ce apreciază o masă bună. Orice utilizator poate deveni chef, ceea ce presupune crearea de noi rețete sau chiar gatitul pentru alți utilizatori. Astfel, cei ce gătesc pot beneficia de aprecierea celor care vin să le încerce preparatele, în timp ce “clienții”, cealaltă categorie de persoane care utilizează aplicația, se bucură de experiența unei mese în oraș chiar la bucătari acasă, reducând totodată costurile pe care le presupune o astfel de ieșire.
  1. OrthoSim este o aplicație care permite simularea preoperatorie 3D, în locul apelării la intuiție. Soluția aduce împreună medicii, pacienții și furnizorii. OrthoSim salvează timp, dat fiind că în prezent, o analiză durează în jur de 3-5 zile, iar folosirea aplicației ar reduce timpul la circa 30 de minute. De asemenea, soluția conduce la economii financiare și previne intervențiile inutile.
  1. Platforma PatruPed contectează toate domeniile îngrijirii unui animal domestic, prin aducerea împreună a stăpanilor, a veterinarilor, dar și a magazinelor dedicate animalelor, într-un mediu online prietenos. Aplicația facilitează comunicarea și între posesorii de animale, fiind, de asemenea, foarte eficientă în cazul apariției unor urgențe.
  1. Spre deosebire de alte platforme de acest gen, BuyPal oferă cliențior oportunitatea de a a găsi rapid și ușor produsul căutat, folosind o metodă inovatoare: un robot inteligent, care, pe baza recunoașterii vocale, identifică nevoile clientului și gasește soluții adecvate la problemele acestuia. Accesul la această aplicație se va face pe baza unui abonament, iar costurile vor fi proporționale cu numarul de conversații avute cu ChatBot-ul.
  1. Aplicația Building Maps este un „indoor GPS”, care arată cea mai scurtă cale pentru a ajunge la destinație/biroul dorit, în interiorul clădirilor, în urma scanării unui QR code la intrare. BuildingMaps este destinată clădirilor complexe precum și evenimentelor de amploare, precum festivaluri și convenții.
  1. Caut-expert.ro este prima platformă românească online de intermediere de servicii. Aceasta va permite de acum tuturor freelancerilor care o acesează să aplice pentru diverse joburi oferite de către angajatori, aceștia din urmă având posibilitatea de a selecta unul din aplicanții jobului (conform preferințelor sau pe baza recenziilor și a ratingurilor obținute de freelanceri din experiențele anterioare de muncă).
  1. Platforma de booking Smart Travel își propune să digitalizeze agențiile clasice și să integreze toate platformele existente în prezent într-una singură. Astfel, timpul necesar planificării unei călătorii se reduce de la circa 3 ore la aproximativ 10-15 minute, în funcție de rapiditatea utilizatorului. Smart Travel face propuneri de rezervare, pe baza preferințelor din trecut ale utilizatorului, apelând și la informațiile colectate de pe rețelele de socializare.
  1. T4 reprezintă un Asistent Virtual care preia comenzi noi, vocale. De exemplu, dacă brutăria din vecinătate preia comenzi online, putem să-i cerem asistentului virtual să plaseze o comandă de livrare de patiserie la noi acasă. T4 este un companion inteligent pentru sporirea confortului în realizarea sarcinilor zilnice și a rutinelor domestice.

Lasă un răspuns