Interviu – Gheorghe Ciutacu: Pentru mine acest premiu reprezintă încununarea muncii și a pasiunii pentru bucătărie

„Pentru mine acest premiu reprezintă încununarea muncii și a pasiunii pentru bucătărie.”, acesta este răspunsul sincer (dar plin de emoție) pe care ni l-a oferit Gheorghe Ciutacu, bucătarul șef al restaurantului Hotelului Ramada Sibiu, cel care a obținut medalia de argint la IKA Culinary Olympics din Stuttgart.

Gheorghe Ciutacu, bucătarul șef de la restaurantul Hotelului Ramada, a obținut medalia de argint la IKA Culinary Olympics în Stuttgart

Rep.: Care au fost preparatele care au cucerit papilele gustative ale juraților?

G.C.: La acestă Olimpiada am participat la secțiunea Culinary Art individual și am avut de prezentat un menu finger-food format din 4 preparate (adică 2 preparate gatite la rece și prezentate reci și 2 preparate gătite la cald și prezentate reci), plus un menu gourmet format din 5 preparate cuprinzând starter, consomme, gustare caldă, fel principal și desert.

La finger-food: Mușchiuleț de berbecuț aromatizat cu cimbrișor, brânză de burduf cu mărar în mantie de bacon.

Gravlax de somon cu șalău afumat marinat cu lemn dulce și ghimbir acoperit cu jeleu de castravete.

Mini pâte en Croûte de legume și trufe.

Rolls din piept de rață cu mousse de curcan caise și merișoare confiate învelite într-un mozaic de carne.

De menționat că aceste piese au fost tăiate între 12 și 14 grame. Aceasta a făcut parte din regulamentul WACS. La meniul gourmet am pregătit ca și starter:
Cruton de bourgul cu semințe de quinoa, jeleu din ardei roșu copt, pate de caju, piure de dovleac, gălbenuș de ou confiat, sponge, ciuperci, pământ de măsline.

Consomme de prepeliță cu legume.

File de mreana cu inserție de spanac și turmeric, budincă de brocolii cu roșii uscate, piure din castane de apă cu sparanghel, anghinare glasată morcov Vicky, sos caramel de fenicul.

File de mânzat gătit sous-vide, Millefoie din cartof dulce și covasna coșuleț crocant cu sferă de sfeclă cu miere și nucă, fasole mange tout, varză de Bruxelles site, sos Cabernet.

Mousse de ciocolată albă și neagră cu fructe de padure, crumble de migdale cu quinelle de gutui, iaurt cu fructe de pădure sos de zmeură.

 

Rep.: Ce alte premii aveți în palmares?

G.C.: Pe lângă concursurile naționale unde am obținut medalii de aur și argint, am mai fost premiat la Cupa Mondială de la Luxemburg cu medalii de bronz (2018-2022)

De asemenea, la Concursul Internațional de la Rungis Paris, Franța, locul 4 din 24 de finaliști, iar la Olimpiada de la Stuttgart în 2020 am obținut bronzul, iar în 2024 am luat tot medalia de argint)

Rep.: De cât timp practicați această meserie și ce reprezintă ea pentru dumneavoastră?

G.C.: Această meserie o practic de peste 40 ani și pentru mine reprezintă o pasiune și un mod de viață pe care am încercat mereu să o aduc la cele mai înalte standarde.

Comentariile sunt închise.