Stiri Si Informatii

La mulți ani-31 august- „Limba noastră cea română” sau „Ziua Limbii Române”.

0 1.084
Astăzi sărbătorim Ziua Limbii Române. Din păcate, majoritatea românilor au uitat semnificația aceastei zile, în special tinerii. Pentru prima dată a fost celebrată în 1990 în Republica Moldova. Inițial, s-a numit „Limba noastră cea română” sau „Ziua Limbii Române”. Primele manifestări în România au apărut pe 31 august 2006.

Anual, se organizează diverse activități atât în țară, cât și în străintate. Colocvii, lansări de carte sau expoziții sunt câteva din evenimentele anunțate de Institule Culturale din stăinătate. În țară, fiecare oraș sărbătorește în mod diferit. În în fața Teatrului Național din București va fi organizat „Concertul Limbii Române” . În Cluj, melodia „Limba noastră” va răsuna de vreo patru ori în tot orașul.
Se vor organiza multe evenimente dedicate acestei zile.

Am stat de vorbă cu câțiva sibieni pentru a vedea dacă știu ce reprezintă 31 august. De asemenea, i-am întrebat dacă mai știim să vorbim corect limba română.

Reporter: Considerați că se mai vorbește corect gramatical în România?

Sebastian: Din păcate, în România nu se mai vorbește corect gramatical și au apărut tot felul de artificii, începând înca din clasele primare. În primul rând prescurtările în locul cuvântului de legătură „ca”, folosesc doar „k”, ceea ce este anormal.

Daniel: Nu! Fiecare are greșeli la gramatică!
Sibienii vorbesc foarte bine, au un accent foarte frumos.

Cătălin: Da, sigur! Depinde și de fiecare individ în parte și de ce a învățat la viața lui. Unii vorbesc corect, alții nu.

Rep: Cum vi se pare folosirea „care” și „pe care”? Când îl folosim pe unul și când pe celălalt?

Adelina: Ambele forme sunt acceptate în limba română, bineînțeles în funcție de sensul pe care îl folosim.

Rep: Cum e corect? „Ora doi” sau „ora două” ?

Gigi: „Ora două”, tot timpul. Aș prefera să spun că în partea Ardealului, toți copii spun la pantof: adidas sau păpuc, ceea ce este anormal.

Cristina:  „Ora doi”!  Pentru că sună altfel, la noi în Sibiu.

Andrei: „Ora doi”, nu „ora două”!

Anabela: „Ora două”!

Liliana: Depinde de zonă. De exemplu, în Ardeal, aici la noi, se folosește „ora doi”. Cei care vin din nord, spun că e corect „ora două”. Depinde! Sunt unii oameni care vorbesc mai bine. Depinde de vârstă.

Am întâlnit și un cetățean care își urăște limba maternă. Le-a interzis nepoțiilor săi să învețe limba română.

Pe 21 august, Institul Român de la Stockholm a organizat primele evenimente pentru Ziua Limbii Române.

Lasă un răspuns