Stiri Si Informatii

Lectura, cărțile și biblioteca o “corvoadă“ pentru elevii sibieni

0

Statisticile arată că din ce în ce mai puțini copii preferă să citească o carte în timpul liber. Pentru a îmbunătăţii situaţia în Sibiu, Biblioteca Judeţeană Astra organizează anual activităţi pe timpul vacanţei de vară pentru copii cu vârste cuprinse între 5-14 ani. Evenimentele dedicate copiilor au loc timp de 10 săptămâni, de la începutul vacanţei până pe 1 septembrie. Până în prezent aproximativ 120 de copii şi-au arătat interesul şi au participat la aceste ateliere.

„La activitățiile organizate în cadrul Compartimentului pentru Copii şi Tineret s-au înscris în jur de 120 de copii. În cea mai mare parte ei vin să citească, dar se și joacă. În această perioadă lectura școlară este cea mai solicitată, dar și lectura de plăcere. În cadrul lecturii școlare cele mai citite cărți sunt Fram Ursul Polar, Baltagul, cărțile de teatru ale lui Ion Luca Caragiale sau Ion Creangă. Cărțile pot fi împrumutate acasă timp de două săptămâni.”, ne-a declarat  Ana Coca, bibliotecar în cadrul Compartimentului pentru Copii şi Tineret.

Elevii din şcolile generale, precum şi liceeni au dorit ca în această vară să-şi petreacă într-un altfet de mod vacanţa. Aproximativ 20 de tineri au îmbinat mersul la bibliotecă cu voluntariatul. Ei s-au înscris ca şi voluntari la atelierelor organizate de Biblioteca Judeţeană Astra pentru copii. Foarte multe persoane pe care le-am întâlnit, participă voluntar pentru a doua sau a treia oară la aceste activităţi cu copii mai mici decât ei. Tinerii vor primi o diplomă de participare. 

„Am aflat despre acest proiect de voluntariat într-o zi când am venit la bibliotecă pentru a împrumuta o carte. Îmi place ideea de a face voluntariat cu cei mici. Este o adevărată plăcere să te reîntâlnești dimineața cu acești copii. În cadrul atelierelor am făcut activități de bune maniere, precum și cursuri de teatru sau dans.”, ne-a spus Ana, una dintre elevele voluntare.

 

Copiii pot împrumuta cărţile acasă pentru o perioadă de două săptămâni. Lecturile pe care elevii le primesc pentru vacanţă par să fie o corvoadă. Majoritatea le fac “că trebuie“ şi nu din plăcerea de a citi acea carte.

„Mi-am făcut lecturile obligatorii pentru școală, dar le-am făcut pentru că trebuia și nu pentru că m-a atras pe mine acea carte. Singura care care mi-a plăcut și pe care am citit-o cu plăcere a fost Baltagul. Consider că adolescenții sunt atrași de tehnologie, de Facebook, jocurile online…”, ne-a spus Răzvan.

Elevii din clase I-IV sunt mai conştiincioşi. Ei şi-au terminat deja cărţile de citit pe timpul vacanţei şi acum se bucură de atelierele organizate în cadrul bibliotecii. Activităţiile care le-au plăcut cel mai mult sunt dansurile şi ghicitorile. Ce altceva le-a mai atras atenţia şi care sunt cărţile preferate ale celor mici, aflăm în continuare.

„Eu mi-am terminat lecturile din prima săptămână de vacanță. Am avut de citit două cărți care mi-au plăcut foarte mult. În cadrul activitățiilor organizate aici mi-au plăcut cursurile de dans, origamii și teatrul. Voluntarii sunt foarte drăguți și se comportă foarte frumos cu noi. ”, ne-a spus entuziasmată micuța Ana.

Poate că unii copii nu mai citesc din cauză că sunt obligați fie de familie, fie de către şcoală. Sunt unii profesori care le solicită elevilor să citească foarte multe cărţi în timpul vacanţei de vară.

Lasă un răspuns