Stiri Si Informatii

Lolele Dau din Bici și În Muzeul Astra !

0

În acest sfârșit de săptămână la Muzeul ASTRA va avea loc o acțiune dedicată obiceiului ,,Fuga Lolelor din Agnita’. Mai precis, sâmbătă, 28 ianuarie, între orele 11 și 14,  în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului se va reconstitui primirea în gospodărie și în casă a Lolelor.

20 de lole vor fi întâmpinate în Pavilionul Multicultural Muzeal ASTRA, la intrarea principală, la ora 11.00. Lolele vor colinda apoi prin Muzeu în pocnete de bice până la gospodăriile săsești din Şeica Mică și Hamba, monumente funcționale din Muzeul în aer liber. După fuga lor, Lolele vor fi răsplătite, alături de vizitatori, cu gogoşi Urzelnkrapfen pregătite după o reţetă special dedicată acestui obicei.

Obiceiul ,,Fuga Lolelor” se desfășuară anual în ultima săptămâna din luna ianuarie. Acesta reprezintă o tradiție veche de breaslă şi de carnaval care a aparţinut comunităţii săseşti din Agnita.

,,Fuga Lolelor” deschide astfel calendarul de evenimente al C.N.M. ASTRA pentru anul 2017. Muzeul ASTRA are calitatea de partener în această initiativă organizată de Asociația ,, Breasla lolelor Agnita”.

Publicitate

Personajul tradiţional al Lolei (germ. Urzel) este cunoscut de pe vremea năvălirii hoardelor turceşti în  târgul săsesc al Agnitei.

Legenda spune că locuitorii speriaţi de urgiile făcute de aceştia, s-au refugiat în biserica fortificată.  Decimaţi de repetatele atacuri, de foamete  şi epidemii, aceştia şi-au pierdut  curajul, vrând să deschidă duşmanilor poarta cetăţii. Văzând acestea, Ursula, fiica unui blănar, îmbrăcată în zdrenţe peste care atârnau blănuri, cu faţa acoperită de o mască demonică, a ieşit în faţa duşmanilor. Speriaţi de pocnetele de bici şi sunetele asurzitoare ale talăngii prinse de costum, vrăjmaşii au intrat în panică şi s-au retras. Astfel, Agnita a fost salvată.

În amintirea acestei fapte de curaj a Ursulei, se sărbătorea anual în Agnita ziua Ursulei, cunoscută sub denumirea de Urzelntag.

Denumirea germană de Urzel poate fi dedusă din cuvântul Urze însemnând rest, zdreanţă, iar denumirea de Lolă, care a fost adoptat de populaţia românească îşi are obârşia în cuvântul german Lale, Lole, însemnând nebun, smintit.

Conform Dicţionarului Explicativ al Limbii Române denumirea de Lolă se referă la o femeie lălâie, urât îmbrăcată.

Lasă un răspuns