Stiri Si Informatii

Lolele fug şi prin Sibiu

0

Ce sunt lolele?

Obiceiul Lolelor din Agnita, este atestat în anul 1689, un obicei al sașilor agniteni, strâns legat de ritualul breslelor din Agnita. La fiecare început de an breslele meșteșugărești alegeau un nou staroste, care primea cu alai lada de breasla cu toate secretele ei. Lolele, personaje mascate(membri ai breslei) şi gălăgioase aveau rolul de a proteja lada şi alaiul breslaşilor, dar şi de a alunga iarna grea şi spiritele rele. În anul 1911 a fost organizată prima paradă comună a breslelor.

După mai multe pauze şi reînvieri a obiceiului, spiritul bun al lolelor rămâne încă viu în Agnita, obiceiul fiind practicat astăzi de comunitatea românească, la fel cum o făceau sașii. Interesant este faptul că obiceiul lolelor este păstrat cu sfințenie şi de sași în Germania, fiind probabil unicul obicei practicat in același mod în doua țări diferite, de două etnii diferite. În unii ani aniversari sașii împreuna cu românii sărbătoresc laolaltă obiceiul.

2017 este an aniversar, se împlinesc 10 ani de la prima paradă a lolelor in Agnita, după revoluție.

Lolele ajung şi la Sibiu!

Circa 220 de lole agnitene împreuna cu 50 de lole din Germania își vor prezenta obiceiul la Sibiu şi Agnita în 28/29 Ianuarie 2017.

Sâmbătă, în data de 28 ianuarie, lolele vor organiza o paradă, care va începe de la Sala Thalia, la ora 10.00. Acestea vor străbate strada Cetăţii, Piaţa Mare şi Piaţa Mică, pentru a ajunge înapoi la Sala Thalia în jurul orei 14.00.

Următoarea zi, duminică, va fi organizată “Fuga Lolelor” la Agnita. Acolo, parada va începe în jurul orei 10.00.

Foto: Lole Agnita

Lasă un răspuns