Stiri Si Informatii

Precizări SCJU Sibiu privind cazul pacientei cu meningită, aflată în moarte cerebrală

0 4.653
În urma apariţiei în spațiul media a unor informații neconforme cu realitatea, cu privire la cazul unei paciente diagnosticată cu meningită și aflată în moartea cerebrală, fără a fi solicitat un punct de vedere oficial al a spitalului și în condițiile în care în spațiul public a fost prezentată o știre falsa, in cadrul căreia s-a accentuat refuzul medicilor de a salva o viață, fiind formulate acuzații de mallpraxis, aducând atingere atât prestigiului personal si profesional al celor implicați, cat si imaginii publice a Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu face următoarele precizări:

Fotografie apărută în spațiul social media

Fotografie apărută în spațiul social media

 

„Pacienta a fost adusă la Unitatea de Primiri Urgenţe a SCJU Sibiu în data de 4 ianuarie 2019, ora 19:46, de la CPU al Spitalului Militar Sibiu, fiind diagnosticată cu meningită. Pacienta a fost internată direct în cadrul Secției Clinice Anestezie – Terapie Intensivă, ca pacient al Secției Clinice Boli Infecțioase. Ulterior au fost respectate toate protocoalele medicale iar tratamentul administrat a fost unul corect. Din nefericire evoluția bolii a fost una galopantă, starea pacientei s-a agravat iar în data de 6 ianuarie, ora 22:30 a fost declarată moartea cerebrală. In această situație, un pacient este decedat din punct de vedere medico-legal. Pacienta se află într-o stare ireversibilă, este conectată la aparate, iar funcțiile cardio-respiratorii sunt susținute în mod artificial, întrucât nu există activitate cerebrală. Reflexele prezentate de pacientă sunt reflexe spinale, care pot rămâne neafectate. Precizăm totodată că moartea cerebrală nu trebuie confundată cu starea comatoasă. 
Ne exprimam întreaga compasiune familiei si suntem solidari cu aceasta in ceea ce privește speranța ca o minune se va întâmpla si situația pacientei se va îmbunătăți, cu toate ca datele medicale nu ne permit sa anunțăm o astfel de speranță. Înainte de reguli si proceduri suntem oameni și să fim alături de cei care trec prin aceste momente cumplite este semnul minim ca meritam acest titlu. Pe aceste considerente, pacientei i s-a administrat transfuzia, pentru a nu lăsa nici un fel de dubiu în legătura cu valorificarea oricărei șanse (chiar iluzorii) de a salva o viață. Pe baza acelorași considerente, pacienta nu a fost deconectata de la aparate, cu toate ca sunt îndeplinite condițiile legale menționate de Ordinul 1170/2014, art.1 ind.2,
Ţinând cont de toate aceste aspecte, reafirmăm că medicii SCJU Sibiu au făcut tot ceea ce era posibil din punct de vedere uman și medical pentru salvarea vieții pacientei dar, din nefericire, evoluția agresivă a bolii a condus la punerea diagnosticului de moarte cerebrală. 
Ne bazam in continuare cu toții pe informarea corectă, profesionala si echidistantă pe care presa o face, suntem pregătiți sa furnizam toate informațiile profesionale care fac obiectul interesului public si va solicitam sa respectați la rândul dvs. regulile propriei profesii si sa asigurați publicarea punctului de vedere al tuturor părților implicate”/

Lasă un răspuns