Stiri Si Informatii

Românii din Birmingham (Anglia), solidari cu românii din ţară/ Romanian AntiGovernment Protest Birmingham

0 2.934

Romanian AntiGovernment Protest Birmingham

În Sibiu se strâng peste 40.000 de protestatari, în Bucureşti peste 250.000, dar ştie cineva câţi protestatari se strâng în Birmingham, Anglia? Şi acolo, între 30 şi 300 de români se strâng zilnic pentru a protesta. Chiar dacă sunt departe de ţară, chiar dacă locuiesc acolo, aceştia nu au uitat unde s-au născut, nu au uitat de ţara lor natală. Protestatarii sunt prezenţi zi de zi în Piaţa Victoria (Victoria Square) din centrul oraşului. Ei scandează diferite lozinci, pentru încurajarea celor de acasă sau împotriva Guvernului, ca de exemplu:

  • „Şi nouă ne pasă de cei de acasă!”
  • „Cine sunteţi voi, să treceţi peste noi?”
  • „Jos corupţii!”
  • „Corupţia ucide minţile lucide!”

La sfârşitul fiecărei zile de proteste, aceştia intonează câteva strofe din imnul României, pentru a arăta cât de mult îşi iubesc ţara, chiar dacă sunt departe de ea.

Sibiul în Imagini a aflat despre aceşti români care protestează în Piaţa Victoria (Victoria Square), din Birmingham, şi a luat legătura cu organizatoarea protestelor, Sorina Stallard.

R: „Ce v-a determinat să ieşiţi în stradă?”

Sorina: „În primul rând, vrem să dăm un exemplu pentru toţi românii care sunt departe de casă. În al doilea rând, suntem solidari cu ţara natală, dar nu în ultimul rând, nu suntem de acord cu deciziile luate de Guvern.”

R: „Scandaţi împotriva Guvernului?”

Sorina: „Da, dar nu numai. Nu suntem de acord nici cu ordonanţele 9 şi 13.”

R: „Aveţi autorizaţie pentru protestele din fiecare seară?”

Sorina: „Aici nu e ca în România! Poliţia acordă mai multă încredere cetăţenilor! Aceştia doresc să fie informaţi înainte de orice manifestaţie. În Anglia, există un document, care seamănă cu o autorizaţie. Acesta se numeşte `Safety First` (Siguranţă înainte de toate) şi trebuie depus la poliţie. Pentru a observa dacă manifestaţiile decurg bine, poliţia a fost prezentă o singură dată, în 10 zile.”

R: „Câte persoane se strâng la protest?”

Sorina: „La proteste, se strâng între 30 şi 300 de români nemulţumiţi. În unele zile suntem mai puţini, dar în altele suntem cu mult mai mulţi. Cu toţii vrem să dăm dovadă de solidaritate, vrem să arătăm că nu am uitat de România, de ţara în care ne-am născut, în care am copilărit!”

R: „Cu toţii ştim că în Anglia este frig, şi plouă mai tot timpul. Cum reuşiţi să rezistaţi ore în şir, în stradă?”

Sorina: „Suntem uniţi, unul cu celălalt, iar în fiecare zi, prin rotaţie, fiecare aduce ceai cald sau cafea. Suntem foarte bine organizaţi!”

R: „Protestaţi în tăcere, sau scandaţi şi lozinci?”

Sorina: „Depinde de zile! În unele zile am şi dansat, iar în altele am scandat în continuu.”

R: „Ce cred cei de acolo despre protestul dumneavoastră?”

Sorina: „La proteste nu participă doar români! În unele seri protestează şi irlandezi, englezi, italieni. Noi am povestit tuturor sindicatelor din Birmingham ce se întâmplă în România. Majoritatea ştiu deja care este situaţia. Despre aceste lucruri s-a auzit şi la Manchester, Londra, Leeds. Cu toţii considerăm că atitudinea Guvernului este de neiertat!”

R: „În încheiere, aveţi un mesaj pentru români?”

Sorina: „Da! Continuaţi să ieşiţi în stradă, să protestaţi, altfel nu se va schimba nimic în ţara noastră! Să vă mai spun ceva: dacă la sfârşitul zilei, nu te ridici pentru ceea ce crezi, atunci, la fel de bine, nu ar trebui să te deranjezi, să te ridici din pat dimineaţa!”

Acest lucru a declarat organizatoarea protestelor din Birmingham, Sorina Stallard, într-un interviu pentru www.sibiulinimagini.ro.

Video: Oana Catalina

Foto: Norina Popa
Foto: Norina Popa
Foto: Coventry Updates
Foto: Norina Popa
Foto: Claudia Bocsaru

Lasă un răspuns