Stiri Si Informatii

S-a elucidat misterul bustului din fața teatrului

0 2.020

Astăzi, 4 martie, s-a desluşit enigma despre bustul compozitorului Nicolae Bretan, apărut în urmă cu câteva zile în Parcul Teatrului, vizavi de Teatrul Național “Radu Stanca”. Festivitatea dezvelirii bustului a avut loc în prezența Anei Rus, sculptorul monumentului şi a doamnei viceprimar, Corina Bokor.

Citeste şi: Misterul bustului din Parcul Teatrului „Radu Stanca

Monumentul este realizat din bronz şi are dimensiunea de 1, 30 metri şi realizarea lui a costat 25.000 de dolari.

Care a fost reacția primărie, având în vedere că sibienii au fost contrariați de apariția bustului în fața Teatrului, şi nu în fața Filarmonicii.

“Ne-am bucurat de inițiativa de al cinsti pe compozitorul Nicolae Bretan. Iar pe şcena Filarmonicii din Sibiu răsună şi au răsunat lidurile compuse de acesta, nu doar în limba română, ci şi în limba germană şi maghiară. Personalitatea compozitorului se încadrează în peisajul multicultural şi multietnic al oraşului nostru. Şi, am ales acest loc, deoarece are o largă deschidere, şi este totuşi într-un parc”, a declarat Corina Bokor, viceprimarul Sibiului.

A fost ales Sibiul şi datorită relației de prietenie a lui Nicolae Bretan cu poetul Octavian Goga.

Bustul lui Nicolae Bretan putea fi amplasat în Parcul Sub Arin, alături de marele poet, Mihai Eminescu

Locul pentru amplasarea lui a fost ales de Ana Rus, sculptorul monumentului, iar aceasta ar fi vrut să aleagă un spațiu din Parcul Sub Arin, alături de Mihai Eminescu, deoarece operele lor se leagă, dar reprezentanții primăriei ar fi spus că ” Parcul Sub Arin trebuie să rămână universul lui Eminescu”.

“Eu am ales locația împreună cu personalul din Sibiu, care mi-au arătat locațiile unde putea fi montată lucrarea. Locul lui poate fi peste tot, deoarece înnobilează, dar cel mai potrivit loc este lângă o instituție culturală, deoarece a fost compozitor, regizor, bariton” , a spus sculptorul.

Ana Rus este cea care a realizat şi celelalte busturi, amplasate în Cluj, Bistrița, Bucureşti, Alba Iulia. Fiecare monument este unicat, singurele care se aseamănă între ele sunt: Bustul amplasat la Opera Română, unde a fost şi director, la Opera Maghiară, unde a activat ca bariton, dar şi cel de la Colegiul de muzică din Bistrița.

Sibienii care au venit la eveniment au plecat acasă cu un CD cu operele lui Nicolae Bretan.

Lasă un răspuns