Stiri Si Informatii

Sibiul reușește, în pofida vârstei înaintate, să se păstreze tânăr şi neobosit

0

Sibiul reușește, în pofida vârstei înaintate, să se păstreze tânăr, neobosind să înregistreze premiere pentru România încă din 1191, anul atestării sale.

Foto Mihai Nitu

“Sibiul este astăzi un oraș care impresionează prin spiritul său tânăr, prin faptul că această comunitate a reușit să se ridice de la nivelul unui oraș de mărime medie din provincie în anul 2000 la nivelul unei capitale culturale europene în 2007 și astăzi, la nivelul unui oraș acărui vizibilitate a depășit demult granițele țării și chiar ale Europei, atât ca destinație turistică, cât și ca locație economică și oraș cultural. Sibiul a avut acest spirit tânăr încă din 1191, când a fost pentru prima dată atestat documentar. Sibiul a fost un oraș al premierelor încă de atunci. Aici s-a deschis primul spital, prima bibliotecă, prima farmacie și prima școală din țară. Aici s-a experimentat prima rachetă în trepte din lume. În Sibiu s-a deschis primul muzeu din România și din sud-estul Europei și tot aici a fost amenajată prima grădină zoologică din țară. Sibiul a continuat acest parcurs de-a lungul istoriei sale astfel că a fost primul oraș din România care a deținut statutul de capitală culturală europeană”

Foto Mihai Nitu

În 1300 ia ființă la Sibiu, cunoscut pe atunci cu numele de german de “Hermannstadt”, prima bibliotecă de la noi din țară. Clădirea a fost demolată între anii 1987-1988, odată cu fosta mănăstire franciscană. În prezent, sibienii se pot mândri cu una din cele mai moderne și valoroase biblioteci din România, Biblioteca Județeană ASTRA, cea care a aparținut Asociațiunii ASTRA și unde se află prima enciclopedie românească. Biblioteca Județeană ASTRA are două corpuri de clădire: unul vechi, altul nou. Cel nou este cel mai modern din România, după sediul Bibliotecii Naționale de la București, conform vicepreședintelui Consiliului Județean Sibiu . În 1380, la Sibiu se înființează prima școală din spațiul românesc, actualul Colegiu Național Brukenthal. Astăzi, acesta este unul din cele mai bune colegii cu predare în limba germană, din țară.În 1494 se înființează prima farmacie din România cel mai probabil, conform istoricilor, cea care exista pe locul turnului bisericii romano-catolice din Piața Mare din centrul istoric al orașului, iar în 1529 apare la Sibiu prima carte tipărită cu litere latine din spațiul românesc, “Gramatica latină”, de Thomas Gemmarius.Foto Mihai Nitu

În 1544 apare la Sibiu, primul hotel din România, azi Împăratul Romanilor. Ulterior, Sibiul a reușit recordul absolut de turiști, în 2007, anul capitalei culturale europene, când a atins cifra de un milion. În secolul al 18-lea, la Sibiu se editează primul ziar din România, de către Martin Hochmeister. În același secol, tot Martin Hochmeister deschide prima librărie din România. Tot în secolul al 18-lea, la Sibiu apare prima mențiune a termenului de ‘România’, ca termen științific, realizată de istoricul sibian, Martin Felmer.După mulți ani, teatrul sibian, care funcționează azi într-o altă clădire, reușește, prin directorul său, să pregătească cel mai mare festival al artelor spectacolelor din România, al treilea din Europa, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu. Dacă nu ar fi fost acest festival, Sibiul nu ar fi devenit în 2007 primul oraș românesc capitală culturală europeană. Mai mult, după 2007, Constantin Chiriac este primul român prezent în comisia europeană care decide viitoarele orașe capitale culturale europene.

În 1904, la Sibiu se publică prima enciclopedie a românilor, a patra din lume, sub coordonarea lui Cornel Diaconovici.Sibiul a făcut istorie și într-unul din sporturile de tradiție din România. În 1921, la Sibiu se înființează prima echipă de handbal și are loc primul meci internațional de handbal, cu sprijinul lui Wilhelm Binder.În 1929, în Pădurea Dumbrava de la marginea orașului Sibiu se deschide cea mai veche grădină zoologică din România.

Anul 2007 este cel mai puternic în memoria sibienilor, fiind anul capitalei culturale europene și al Marii Adunări Ecumenice de la Sibiu, prima de acest fel de la noi. 2007 nu a însemnat pentru sibieni doar cultură și ecumenism, ci a fost începutul unui succes notoriu în turismul internațional.

Sibiul reușește să mențină, în pofida crizei economice globale din ultimii ani, o tendință de creștere a numărului de turiști, 60% dintre aceștia fiind europeni vorbitori de limbă germană, datorită unei promovări făcute “după manual”, la marile târguri internaționale de profil.

agerpres.ro

Lasă un răspuns