Tot mai multe incendii de vegetație în Județul Sibiu

0

În cursul săptămânii 28.10. – 04.11.2018, pompierii sibieni s-au mobilizat pentru lichidarea a 10 incendii izbucnite la vegetație uscată și resturi menajere, pe raza localităților Sibiu, Cisnădie, Cristian, Săliște, Avrig. Astfel, numărul acestor tipuri de situații de urgență manifestate de la începutul anului până în prezent a depășit 100, dintre care 14 au avut loc în luna octombrie.

Incendiile au fost lichidate prompt, limitându-se și evitându-se pe cât posibil producerea de pagube materiale. Din fericire, nu au fost înregistrate victime.

Pentru a preveni izbucnirea incendiilor generate de folosirea focului pentru igienizare, recomandăm cetăţenilor să respecte următoarele reguli:

 Utilizarea focului deschis pe timp de vânt este interzisă;

 Prepararea hranei prin utilizarea focului deschis în zonele de agrement şi în gospodăriile populaţiei se face numai în locuri special amenajate, în condiţii şi la distanţe care să nu permită propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii sau alte vecinătăţi;

 Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile se face numai în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului după terminarea activităţii;

 Colectarea vegetaţiei uscate se va face în grămezi, iar în jurul acestora, se va curăţa suprafaţa pe o distanţă de 5 m;

 În cazul suprafeţelor mai mari de 5 ha, trebuie asigurate: un plug, o cisternă cu apă, mijloace de tractare şi personal de deservire.

Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu focul şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, precum şi amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.

Lasă un răspuns