Casa Floașiu vs Magazin Bila !

0

Oricare dintre sibieni știm numele de Floașiu, am cumpărat de la Floașiu, bunicii ne-au povestit despre Floașiu și chiar dacă astăzi cumpărăm de la Billa tot ”la Floașiu” mergem. Este cel mai renumit magazin al Sibiului.

Casa Floașiu a fost construită de către familia Seiverth în jurul lui 1900. Doar după Primul Război Mondial, casa a fost cumpărată, în 1916, de Ilie Floașiu care a deschis în 1920 cel mai mare magazin românesc din Transilvania. El își muta astfel afacerile de la Miercurea Sibiului direct în centrul Sibiului.

Așezat pe strada principală a Sibiului, strada Regina Maria, actuala Nicolae Bălcescu devine rapid un concurent serios pentru Misselbacher sau celălalte magazine alimentare sibiene. Magazinul funcționează sub administrarea lui Floașiu până după Cel De Al Doilea Război Mondial. Din 1937 afacerea este preluată de fiul lui Ilie Floașiu, acesta din urmă murind în acel an.

Comuniștii naționalizează casa, fiul lui Floașiu fiind persecutat și în cele din urmă sinucigându-se din cauza presiunii autorităților comuniste. Funcția comercială a fost păstrată la parter până în prezent. Numele de „Floașiu” a rămas până astăzi numele de recunoaștere al casei. După 2004 casa a fost retrocedată urmașilor familiei care astăzi o administrează.

Casa are nenumărate elemente tipice eclecticului începutului de secol al XX-lea, cum sunt ferestrele și ancadramentele lor, balconul Art-Deco, cursiva din fier forjat sau volutele ce mențin cornișa. provin din același repertoriu.

Casa are un parter și două etaje. Colțul ce face trecerea dintre fațada de pe strada Nicolae Bălcescu cu cea de pe strada Alexandru Papiu Ilarian este teșit.

Sursa Răzvan Pop

 

Lasă un răspuns