Destinație de basm, lângă Sibiu. „Castelul de Lut Valea Zânelor”

superba constructie din judetul Sibiu

Pentru cei care nu au văzut nici măcar o poză cu el, Castelul de Lut din Valea Zânelor seamănă cu o casă din „Stăpânul Inelelor” și este construit din argilă, paie, nisip și lemn. Deși în acest moment el nu este complet gata, proprietarii speră că, în cele din urmă, să-l transforme în hotel, având în vedere poziția sa georgrafică perfectă, adică apropierea de faimosul Transfăgărășan. Și au toate șansele să dea lovitura având în vedere că locul s-a transformat deja în obiectiv turistic, iar oamenii conduc și sute de kilometri special să-l vadă și sș-i facș poze!
De altfel, superba construcție din județul Sibiu a atras până și atenția presei străine, jurnaliștii BBC realizând un material despre castelul de povești care atrage sute de turiști în Valea Zânelor din Transilvania: „Au construit castelul perfect din basme”, a scris presa birtanică, asemănând locul cu o zonă din filmul „Hobbitul”.

Cei care au gândit și au pus în aplicare proiectul de vis sunt Răzvan și Gabriela Vasile, doi bucureșteni care și-au vândut casa de langă capitală pentru a construi un „castel” într-un sat aflat la 40 de kilometri de Sibiu. Răzvan a lucrat într-o agenție de publicitate, dar a abandonat totul pentru liniște și natură. Împreună cu soția si băiețelul lor și-au propus în 2015 să ridice un mic castel din piatră, lemn, lut și paie, ceea ce au și reușit!

Un vis din copilărie a devenit realitate pentru Răzvan Vasile! Castelul din povești este azi unul adevărat, de care speră să se bucure fiul său, alături de familie și prieteni. Nu a fost ușor să-l ridice, dar determinarea pe care a avut-o l-a ajutat să ducă la bun sfârșit un proiect care pentru mulți ar fi părut imposibil.

Castelul se află la 40 km de Sibiu, în Valea Zanelor și va deveni pensiune. Are zece camere şi o amprentă la sol de 320 mp. A fost construit de meșteri și muncitori din Maramures, pe baza unui proiect realizat de arhitectul Ileana Mavrodin. Pentru amenajările interioare sunt folosite ideile arhitectei Ramona Pop. Fundaţia este realizată din beton şi pietre, structura este din lemn, iar pereţii sunt construiţi din cob (buștean de olid și apoi acoperit cu cob), un amestec de pământ, apă, paie, argilă şi nisip. Pereții exteriori au 60 cm grosime iar cei interiori 45 cm.

Tencuiala exterioară este de var și nisip și turnurile sunt din piatră de rău, zidite cu var și nisip, pentru Totul este realizat cu materiale naturale, iar ferestrele şi uşile sunt diferite, fecare cameră având intrarea sa separată.

„Am lucrat la Leo Burnett cu ani în urmă, iar apoi mi-am făcut o firmă, tot pe partea de publicitate pe tricouri.” a declarat  Răzvan Vasile în vârstă de 44 de ani.

„Am vrut să fie o casă de poveste pentru că avem un băieţel de şapte ani şi am călătorit în ţară la diverse pensiuni. Am vrut să fie altceva. Eu de mult cochetam cu ideea de a fugi din Bucureşti. Mama fiind ardeleancă, vacanţele de vară le petreceam la Mândra, în zona Făgăraşului. Prin 2005-2006 am început să caut teren în zona Sibiului, pentru că mi-a plăcut, iar în 2006 am cumpărat terenul de 8.000 mp de la Porumbacu de Sus”.

„Pentru proiectul ăsta am schimbat cinci arhitecți. Este destul de greu să faci un astfel de proiect, dar până la urmă eu cred că merită. Acum toată lumea care trece prin zonă se oprește și admiră, face poze sau filmează. Ca și costuri, din punctul meu de vedere am ieșit mai scump decât o casă din cărămidă, dar în final cred că o să merite. Sincer, cred că nu reușeam asta dacă nu aveam sprijinul moral al familiei. Soția și băiatul mi-au fost alături”, a povestit Răzvan Vasile

Castelul, structurat pe două nivele, parter și mansardă, îi aduce aminte proprietarului de verile pline de povești petrecute în copilărie alături de bunici în satul Mândra din Ţara Făgăraşului.

Lasă un răspuns