Stiri Si Informatii

Răşinari ” O Legendă vie ” unde Goga şi Cioran au copilărit

0 3.871

La 12 km de Sibiu pe drumul spre Păltiniş, legat de Sibiu şi printr-o linie de tramvai care strabăte pădurea Dumbrava, ţi se dezvăluie privirii Răşinariul, cea mai mare comună margineană situată la confluenţa râului Steaza cu pârâul Sibişel la o altitudine de 573.Una din îndeltnicirile locuitorilor a fost şi culesul răşinii de brad, arbore care creşte pe culmile munţilor înconjurători.

De aicea şi toponimul localităţii, Răşinari. În unele documente vechi este întalnit sub denumiri diferite – Ruethel, Rosinar, Russinair.Rășinari, colocvial Rășinar, este o localitate situată la o distanță 8 km. de municipiul Sibiu. În anul 2002 număra 5.529 de locuitori, dintre care 5.239 români, 282 țigani, 3 maghiari, 3 germani.

În anul 1738 bătrânii satului au fost ascultați în procesul cu orașul liber regesc Sibiu, ocazie cu care a fost consemnat faptul că întemeitorii așezării ar fi fost “Mustață și Coman Roșca”, care “și-a durat locuință pe locul unde e astăzi Fântâna Roșcâ [sic], în mijlocul statului”.

Numele celor doi întemeietori legendari fac trimitere la prezența pecenegilor în această zonă, prezență atestată până în zilele noastre în denumirea Dealului Beșineului (Dealul Peceneagului, Dealul Cumanului), situat deasupra comunei Rășinari, fiind posibil ca însăși denumirea localității să fie derivată prin rotacizare de la numele medieval al pecenegilor (Besii, Bisseni).

Firea dârză a rășinărenilor nu s-a dezmințit nici la 1848, când conducatorii legiunii prefecturii Sibiu, în frunte cu prefectul, erau aproape toți fii ai satului. Escadronul lor de călăreți a dat jertfa de sânge, ajungând până la bătălia de la Șiria.
De menționat că în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea Rășinariul a fost sediul reînființatei episcopii ortodoxe a Transilvaniei. Modesta căsuță țărănească, reședință a episcopilor de origine sârbă Ghedeon Nichitici și Gherasim Adamovici, se mai păstrează și acum.
Astăzi satul păstrând parțial vechile preocupări pastorale este intens încadrat în noul ritm de viață. Dintre cei peste 5000 de locuitori, mulți lucrează în noile societăți comerciale din sat și din Sibiu, Rășinariul fiind legat de oraș, din 1947, printr-o linie de tramvai electric.

La Răşinari s-au născut Octavian Goga si Emil Cioran două personalităţi memorabile ale literaturii romaneşti şi universale. Tot aici este înmormântat Mitropolitul Andrei Şaguna.

Sursa http://www.primaria-rasinari.ro/

Lasă un răspuns